Imponerende indisk kunst

Et helt specielt indisk loftsmaleri kommer nu til salg. Værket blev udført til verdens hidtil største udstilling i 1924, der blev besøgt af 27 millioner gæster.

Solguden Surya

Det gigantiske loftsmaleri måler ca. 575 x 575 cm og forestiller solguden Surya, der er omgivet af otte planeter; Chandra (Månen), Bhauma (Mars), Budha (Merkur), Brihaspati (Jupiter), Rahu (Uranus), Sukra (Venus), Ketu (Neptun) og Sanaischara (Saturn). Dertil hører fire trekantsfelter med bøfler, elefanter, hunde og aber i stil med det indiske mur-maleri fra 5. århundrede. Midterbilledet af solguden Surya og seks af de otte planeter er signeret i sanskrit.

Loftsmaleriet er indrammet af en frise med blomster inspireret af de dekorative malerier i Ajanta-hulerne, hvori fire guder er gengivet: Ganesha, Brahma, Shiva og Vishnu.

Sir J.J. School of Art of Bombay

Det indiske loftsmaleri er udtænkt og udført under ledelse af W. E. Gladstone Solomon, direktør ved Sir J. J. School of Art of Bombay (i dag Mumbai), der åbnede i 1857 ved hjælp af en donation fra forretningsmanden og filantropen Jamsetji Jeejeebhai (1783-1859). Skolen er i dag byens ældste kunstinstitution og er filial til University of Mumbai.

De følgende kunstnere, som dengang var elever ved ”Sir J.J. School of Art”, nævnes i forbindelse med udførelsen af loftsmaleriet: A. A. Bhonsule, S. Fernandiz, G. H. Nagarkar, N. L. Joshi, A. S. Khan, A. Kampadalli, B. A. Apte og B. Hatulkar.

The British Empire Exhibition

Loftsmaleriet og vægfrisen blev skræddersyet til ”The Indian Room” ved "The British Empire Exhibition" i Wembley, Middlesex i 1924. Rummet blev konstrueret og dekoreret af eleverne ved ”Sir J.J. School of Art”, hvor alle skolens afdelinger bidrog til udførelsen. Det tog 9 måneder at udsmykke rummet, hvor det imponerende loftsmaleri utvivlsomt har været kronen på værket.

"The British Empire Exhibition" var en international koloni-udstilling, hvis formål det var at sætte skub i handlen og knytte tættere bånd landene imellem. Det Britiske Imperium omfattede dengang 58 lande, som alle deltog i udstillingen med undtagelse af Gambia og Gilbraltar. Med 27 millioner besøgende var udstillingen den hidtil største, verden nogensinde havde set.

Se det indiske loftsmaleri her

Eftersyn: torsdag 24. februar – mandag 28. februar 2011.
Auktion: tirsdag 1. marts 2011.

Læs mere om den internationale auktion her

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Birte Stokholm: +45 8818 1122 · b.stokholm@bruun-rasmussen.dk

Jeannette Trefzer: +45 8818 1123 · j.trefzer@bruun-rasmussen.dk

 

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Birte Stokholm: +45 8818 1122 · b.stokholm@bruun-rasmussen.dk

Jeannette Trefzer: +45 8818 1123 · j.trefzer@bruun-rasmussen.dk