Det intime boudoir

Møbler til det intime boudoir kan nu erhverves i form af en dansk Louis XVI skrive- og toiletkommode og et russisk toiletbordspejl. 

Louis XVI skrive- og toiletkommode

Den danske Louis XVI skrive- og toiletkommode er antageligt udført af den københavnske snedkermester Johan Joakim Pengel (1752-1819) eller dennes værksted omkring 1796. Kommoden er lavet af mahogni, citrontræ og birk og har oplukkelige plader med indlagt farvet træ i form af blomster og bladværk. Dertil en skriveplade og et mekanisk cartonnier med små skuffer og små rum, der kan hæves og sænkes. Front med blind skuffe og en rigtig skuffe med toiletindretning, herunder jalousilåger og tilspidsede ben med sabots af messing.  

Intarsia arbejdet er muligvis udført af Roentgen-værkstedet i Neuwied og importeret til København. Der kendes i øjeblikket fire arbejder signeret af Pengel, to meget smukt udførte toiletmøbler og to chatoller. Den udbudte skrive- og toiletkommode er udført efter engelsk forbillede. Både dens form og sindrige indretning har Pengel efterlignet fra "The Cabinet-Makers' London Book of Prices", der udkom 1793. Tilsvarende møbler findes på Nationalmuseet, Kunstindustrimuseet og Rosenborg Slot i København.

Det udbudte toiletmøbel har tilhørt den danske kunstner Kristian Zahrtmann (1843-1917) og siden været i hans families eje.

Russisk toiletbordspejl af sølv

Med på den internationale auktion i Bredgade er også et stort russisk toiletbordspejl af sølv, kronet med det russiske våbenskjold fra fyrsteslægten Gagarin eller Hilkov. Spejlet er udført af Carl Boianovski fra Skt. Petersborg i 1853. Det er stemplet med den russiske dobbeltørn, som tegn på sølvsmedens status som Kejserlig Hofleverandør. Spejlet er i sin tid erhvervet fra Baronesse Gyldenstjernes bo i slutning af 1960'erne, Danmark.

Intimitet i privaten

Historisk set er boudoiret de fine damers mest private rum til afslapning, personlige pleje og påklædning. Det intime rum lå ofte i forlængelse af soveværelset, men blev også i perioder brugt til fritidssysler som broderi, privat spisesal og opholdsrum for romantiske affærer. Indretningen af boudoiret afhang af rummets funktion – fra det eksklusive frirum til den erotisk elskovsrede.

Eftersyn: torsdag 24. februar – mandag 28. februar 2011.
Auktion: Onsdag 2. marts 2011.

Læs mere om den internationale auktion her

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Ældre antikviteter, møbler, bronzer og ure:

Anders Fredsted: +45 8818 1142 · afr@bruun-rasmussen.dk

Russisk kunst og kunsthåndværk:

Martin Hans Borg: +45 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk

 

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Ældre antikviteter, møbler, bronzer og ure:

Anders Fredsted: +45 8818 1142 · afr@bruun-rasmussen.dk

Russisk kunst og kunsthåndværk:

Martin Hans Borg: +45 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk