Hidtil ukendt værk af Jorn
Magisk dans – en ægte Jorn
Det er sjældent, at der dukker ukendte værker op af en kunstner som Asger Jorn (1914-73), der i så høj grad er blevet belyst både i den danske og internationale kunsthistorie. Det formidable og karakteristiske maleri med benævnelsen Magisk dans fra 1944 er imidlertid hidtil ubeskrevet, og er af ukendte grunde heller ikke registreret i Guy Atkins katalog over Asger Jorns værker.
Kunsthistoriker og Jorn-ekspert Troels Andersen har, efter maleriet er kommet Bruun Rasmussen i hænde, undersøgt det og bekræftet ægtheden. Magisk dans vil derfor komme til at indgå i et kommende supplement til Atkins katalog og er nu tilmed registreret som "1944 no. S38b" på Museum Jorn i Silkeborg.
Venskabet med Nils Adolf Wedel
Magisk dans er ej heller tidligere set i handlen. Det stammer fra samlingen efter den svenske kunstner Nils Adolf Wedel (1897-1967), som erhvervede maleriet direkte fra Asger Jorn selv, og det har været i familiens eje lige siden.
Asger Jorn og Nils Adolf Wedels veje krydsedes, da sidstnævnte deltog på Høstudstillingen i København i november 1945 samtidig med, at Asger Jorn lagde planer for en udstilling af dansk kunst i Sverige. I sommeren 1946 rejste Ager Jorn rundt i Sverige, hvor han undervejs besøgte den svenske modernist i Orust nord for Göteborg. Magisk dans må formodentlig være kommet i Nils Adolf Wedel eje under de fælles udstillingsforberedelser eller i forbindelse med besøget.
Forholdet til Elna Fonnesbech-Sandberg
I 1940 stiftede Jorn bekendtskab med den 20 år ældre kunstsamler, mæcen og maler Elna Fonnesbech-Sandberg (1892-1994). Hendes enorme kunstsamling talte værker af 1920’ernes mest betydningsfulde klassiske modernister, heriblandt Harald Giersing, Vilhelm Lundstrøm, Olaf Rude, William Scharff og Edvard Weie. Ved anden verdenskrigs udbrud gik hendes ægtefælles teforretning så dårligt, at hun blev nødt til at sælge sin kunstsamling på auktion for at redde familiens økonomi.
Omkring dette tidspunkt meldte den unge Asger Jorn sig på banen for at overtale Elna Fonnesbech-Sandberg til at skabe en helt ny samling baseret på CoBrA-malere – heriblandt Henry Heerup, Carl-Henning Pedersen, Egill Jacobsen og ham selv. Hun fulgte hans råd og skabte på ganske få år igen en stor kunstsamling, som fyldte godt op i stuerne i den store lejlighed på Frederiksberg. Her blev dørene åbnet op hver onsdag, så alle kunstinteresserede kunne stifte bekendtskab med de nye strømninger i dansk kunstliv.
Didaska – kærlighedens kunst
Asger Jorn og Elna Fonnesbech-Sandberg indledte et nært forhold, og i sommeren 1944 tilbragte han sammen med sin søn et par måneder hos hende i sommerhuset i Tibirke i Nordsjælland. Her malede Jorn en række værker – de fleste med nært forbundne eller helt sammenslyngede fuglelignende figurer. Ofte med brugen af en lys orange farve som symbol på værtindens berømte hårfarve.
Værkerne fra denne periode er oplagt blevet tolket som den stærke erotiske tiltrækning, der fandt sted mellem Asger Jorn og Elna Fonnesbech-Sandberg. ”Didaska-billederne” er blevet disse værkers samlede betegnelse, hvilket er en sammentrækning af hendes kælenavn ”Dida” og navnet ”Aska”, som han ofte signerede sine værker med.
Der forelægger ingen beviser for, at værket Magisk dans er udført under opholdet hos Elna Fonnesbech-Sandberg, men med de fuglelignende figurer i lystig leg og den karakteristiske orange farve kan det uden tvivl ses i relation til Didaska’erne.
Magisk dans blev solgt på auktion 811, og stammer fra samlingen efter Nils Adolf Wedel.
Eftersyn: 4.-8. marts
Auktion: 8.-12. marts
Se alle auktionens effekter her
Læs mere om auktionen her
For yderligere information, kontakt venligst:
Niels Raben: +45 8818 1181 · n.raben@bruun-rasmussen.dk
Niels Boe Hauggaard-Nielsen: +45 8818 1182 · n.b.hauggaard@bruun-rasmussen.dk
Nadia Leander Gottlieb: +45 8818 1181 · n.gottlieb@bruun-rasmussen.dk
For yderligere information, kontakt venligst:
Niels Raben: +45 8818 1181 · n.raben@bruun-rasmussen.dk
Niels Boe Hauggaard-Nielsen: +45 8818 1182 · n.b.hauggaard@bruun-rasmussen.dk
Nadia Leander Gottlieb: +45 8818 1181 · n.gottlieb@bruun-rasmussen.dk