Klimakonferencens bord
Dansk design på COP15
Personen bag bordet "The Parliament of Nature” er den danske kunsthåndværker og møbeldesigner Tyge Axel Holm (f.1953) – en mand, der stiller store krav til sig selv og sit håndværk. Ikke bare til æstetik og funktionalitet, men i høj grad også til bæredygtighed. Han er om nogen optaget af miljøspørgsmål, og det var hans eget forslag, at bordet og de 21 tilhørende stole skulle anvendes på konferencen:
”Min drøm var, at bordet kunne anvendes på klimakonferencen i København i 2009, som et kunstnerisk symbol på vigtigheden af en verdensomspændende aftale om fremtidens klima og miljø.”
Bordets matematiske formel
Tyge Axel Holm har brugt over to år på at fremstille det imponerende unikke ahornbord, hvis omfang måler 5,5 meter i diameter. I bordpladen har han fræset 1597 huller og udfyldt dem med den rødlige sydamerikanske træsort amarant. Det mønster, som prikkerne danner, er skabt over ”Fibonacci-talrækken” (0+1=1, 1+1=2, 1+2=3, 2+3=5, 3+5=8 ...), en matetematisk formel, som første gang blev beskrevet af den italienske matematiker Fibonnaci i 1200-tallet. Den kan ses som et universelt princip, der kan bruges til at beskrive populationers udvikling, og den findes mange steder i naturen, f.eks. i sneglehusets form og solsikkekerners mønsterdannelse, ligesom talrækken er nært forbundet med det gyldne snit i kunstens verden
Som alle andre af Tyge Axel Holms arbejder udstråler det smukke konferencebord ro, refleksion og tidløshed og bærer præg af en langsommelig proces, og kunstneren selv havde også store forventninger til det før topmødet:
”Jeg vil blive meget glad, hvis der var nogen, der satte sig ned ved mit bord og forsøgte at løse problemerne. Stille og roligt, uden at slå hinanden i hovedet.”
Håbet om en løsning på klimaforandringerne blev langt fra indfriet, og bordet kom ikke til at udgøre det underlag, hvorpå en global klimaaftale blev underskrevet. Men "The Parliament of Nature” fremstår ubetinget som en hyldest til naturen, og det kommer sammen med 21 tilhørende stole under hammeren den 9. marts kl. 18.
Eftersyn: 4.-8. marts
Auktion: 8.-12. marts
Se alle auktionens effekter her
Læs mere om auktionen her
For yderligere information, kontakt venligst:
Frederik Bruun Rasmussen: +45 8818 1003 · fbr@bruun-rasmussen.dk
For yderligere information, kontakt venligst:
Frederik Bruun Rasmussen: +45 8818 1003 · fbr@bruun-rasmussen.dk