888/​867

Axel Salto (f. København 1889, d. Frederiksberg 1961)

Bojanfomet vase af stentøj modelleret med blomster og grene i relief. Dekoreret med gråhvid glasur. Sign. Salto. Udført på Københavns Stentøjsbrænderi. H. 30. Diam. 27.

Litteratur: Axel Salto: “Axel Salto Keramik”, ill. og beskrevet fig. nr. 14. Litteratur: “Axel Salto - Stentøjsmesteren”, CLAY - Keramikmuseum Danmark, model ill. s. 168, fig. 37.

I sin bog “Axel Salto Keramik” bifalder og citerer Salto kunsthistoriker Merete Christensen, der i et essay i “Nyt Tidskrift for Kunstindustri” redegør for sin observation om nærværende model vase: “Salto har her haft Porcelænstekniken i Erindring. I Porcelæn vilde nemlig et sådant Relief beholde sin præcise Form under den magrem tyndtflydende Glasur. I Stentøj bliver Resultatet et andet. Den fede Glasur arbejder sig her langsomt ned af den forgrenede Reliefvæg, fæstner sig hist og her of udflyder Smaahuller. Den udjævner Overfladen, de skarpe Konturer falder bort, og Krukkeform og Relief bindes sammen til en Enhed. I Stedet for at tegne sig skarpt af imod Væggen som et dekorativt Ornament, gror Relieffet som et levende Rankeslyng i selve Væggen og ligesom hæver sig eller aander ud af denne. Det skarpe Relief ligger som forbenet under Glasuren, der som en Lavamasse har hyllet det til og fastholdt dets Udtryk af frisk Vækst - samtidig mærkeligt organisk og logisk forklarende sit Stof - det kolde, haarde Stentøj - som en Planteforstening. I dette tilfælde har den præcise Modellering altsaa vist sig at være en Nødvendighed; havde det været svagere, var Overfladen blevet alt for udtværet, og Planterankerne havde ikke haft den Grokraft i sig, som nu fornemmedes”.

Stand

Konditionsrapport ved forespørgsel. Kontakt: design@bruun-rasmussen.dk

Konditionsrapport ved forespørgsel.

Bestil konditionsrapport

Auktion

Design, 26. september 2019

Kategori
Vur­dering

100.000 kr

Solgt

Hammerslag

70.000 kr