152/​91

Gorm Spaabæk (b. Nykøbing F. 1954)

“Afrika, eller Lumumba som Zebra”. Signed Gorm Spaabæk, 4/6. Huge woodcut. Sheet size 183×488. Unframed.

En variant af samme træsnit er erhvervet af Vendsyssel Kunstmuseum i 2008 og nu en del af museets permanente samling. De seks tryk i editionen er forskellige, hvorfor værket faktisk er en monotypi - et unikatryk.

Gorm Spaabæk skriver følgende om baggrunden for titlen: “Afrika, eller Lumumba som Zebra”; Motivet er en Zebra der spises af gribbe og marabu storke. Det formelle forlæg er et fotografi, der blev taget i Serengeti reservatet i Tanzania, i julen 2004. Lumumba var statsleder i Congo, i årene efter at koloni magten ophørte. Han blev styrtet og likvideret af kræfter der var finansieret af vesteuropæiske virksomheder. Congo er med hensyn til naturlige ressourcer, et af verdens rigeste lande, og Lumumbas forbrydelse var, at han mente at befolkningen skulle have del i de værdier, der voksede ud af disse ressourcer.

For mig, er Lumumba et symbol, på Afrikas tragedie. At hver gang der er en politiker, der kan og vil noget godt, bliver han dræbt

Efter Lumumbas død udviklede Congo der i mange år hed Zaire sig til et af Afrikas grusomste diktaturer og begrebet Lumumba er i dag mest kendt, som navnet på en drink, der består af Brandy og cacaomælk.

Mediet:Træsnit er den ældste form for massekommunikation. Noget der helt fra starten blev brugt til flyveblade. Og et medie der med trykkekunsten ændrede verden og skabte udvikling.

I dag, 5–6 hundrede år efter, at træsnit var den nyeste højteknologi, fremstår dette medie, som et af det mest gennemarbejdede og gennemforskede medier.

Det er derfor et godt spørgsmål, om træsnit idag, kan noget nyt. Om man kan flytte dette medie, og åbne nye muligheder. Eksempelvis ved, at vippe på størrelsen.

“Afrika, eller Lumumba som Zebra” er 183×488 centimeter og er, så vidt mig bekendt, det største træsnit, der er trykt i Danmark.

Dette værk er doneret af Gorm Spaabæk.

Condition

Hammerslaget inkl. salær går ubeskåret til http://www.danmarksindsamling.dk/[Danmarks Indsamling 2010].

Auktionen starter som en net-auktion, der d. 30 Januar kl. 20 afsluttes med en fysisk auktion. Læs mere om denne type auktion http://www.bruun-rasmussen.dk/vfs/static/guide/trad_startprices.html[her].

Condition report available on request.

Request condition report

Auction

Support African Women 2010, 30 January 2010

Category
Estimate

6,000–8,000 kr.

Sold

Price realised

5,500 kr.  

10 bids

When Bidder Bid
5,500 kr.
(Auto bid) 5,000 kr.
5,000 kr.
4,800 kr.
(Auto bid) 4,600 kr.
4,400 kr.
(Auto bid) 2,200 kr.
(Auto bid) 2,100 kr.
2,100 kr.
2,000 kr.