Jens Adolf Jerichau (f. Assens 1816, d. Neder Dråby 1883)
Portræt af kunstneren Thorald Læssøe (1816–1878). Sign. Jerichau. Bly og lavering på papir. Bladstørrelse 18,5×11,5.
Jerichau og Læssøe mødte hinanden allerede på Kunstakademiet i midten af 1830'erne, hvor de begge kun lige var omkring 20 år. De udviklede et meget varmt og livsvarigt venskab. I sine erindringer udtrykker Jerichau sig meget kærligt om begyndelsen af deres venskab:
“I dette mellemrum havde en ung maler, Thorald Læssøe, set mig og fattet kærlighed og godhed for mig; han søgte mig, så ofte han kunne, hos Lundbye, en fælles ven, og den iver, hvormed han forfulgte mig, overvandt alle hindringer, så jeg modtog den ene velgerning efter den anden af ham, og intet menneske har gjort det for mig, som han har, og det vil vist være svært at fremvise mage til det opofrende venskab, som dette menneske har udvist imod mig, så, skønt han i sit hele liv har udrettet meget godt for mange mennesker, er det dig vist intet imod det uegennyttige venskab, han har vist mig.” (Nicolaj Bøgh, “Erindringer af og om Jens Adolf Jerichau”, 1884)
Johan Th. Lundbye (1818–1848) gik på Kunstakademiet samtidig og var også nær ven af de to, som det også fremgår af ovenstående citat. Lundbye har portrætteret Læssøe i et lille oliemaleri fra 1836, hvor Læssøe har været omkring 21 år (Statens Museum for Kunst inv. nr. KMS4571). Nærværende tegning må være fra samme periode. Selvom perspektivet på nærværende tegning er meget usædvanligt, og vi således ser Læssøe skråt oppefra og med sænkede øjenlåg, er det samme meget unge og følsomme mand, vi ser, med en kraftig lidt uregerlig hårpragt.
De to venner boede og havde atelier sammen i Rom i Via Margutta i midten af 1840'erne. Lundbye boede her også i en kortere periode. Det stærke venskab fortsatte ufortrødent, da Jerichau giftede sig med kunstneren Elisabeth Jerichau Baumann (1819–1881) i Rom i 1846.
Elisabeth blev selv en nær ven af Læssøe. Blandt andet skriver hun hjem fra London i maj 1860: “Aldrig (understreget) undtagen T Læssøes har jeg truffet Medmennesker der paa en værdigere og mere kjærlig Maade tænker og arbeider for Andres Vel, saavel for den Enkelte som for det almindelige Bedste.” (Sine Krogh og Birgitte Fink, “Breve fra London”, Kbh. 2017, s. 129). Hun maler selv et portræt af en lidt ældre Thorald Læssøe i 1868 - dette erhvervet af Statens Museum for Kunst hos Bruun Rasmussen i 2021 (inv. nr. KMS9034).
At ægteparret Jerichau Baumann opkaldte deres førstefødte søn Thorald (1848–1909) efter Læssøe vidner også om det tætte og betydningsfulde venskab.
Proveniens: Efterkommere af Thorald Læssøe indtil i dag.
Bemærk: Emnet er omfattet af Hvidvaskloven. Ved hammerslag på 50.000 kr. eller mere inklusivt salær skal køber aflevere kopi af gyldigt billede-id og adresselegitimation for at få udleveret emnet.
Malerier og tegninger, 6. marts 2023