899/​1448

Finn Juhl (f. Frederiksberg 1912, d. Ordrup 1989)

“Elefantsofaen”. Skulpturel, fritstående unika sofa med runde ben af ahorn. Sider, sæde samt dybthæftet ryg betrukket med mørkegrå uld, knapper af naturskind. Løs sædehynde betrukket med blå-/hvidstribet olmerdug. Desuden medfølger ekstra nyt aftagelig betræk til siddehynde i samme Mørkegrå Uld som øvrige dele af sofaen. Formgivet og udført ca. 1939 hos snedkermester Niels Vodder. L. 163.

Proveniens: Kunstneren Mogens Lorentzen, siden gennem arv i familien.

Denne sofa er den som blev præsenteret på Københavns Snedkerlaugs udstilling på Kunstindustrimuseet 1939. Antageligvis erhvervet direkte på Udstilingen af Mogens Lorentzen, evt. kort tid efter hos Snedkermester Niels Vodder.

Mogens Lorentzen var som maler og forfatter i bred forstand en del af det progessive kunstnermiljø i København i mellemkrigstiden. og virkede som skribent for bl.a tidskrifterne Klingen og Kritisk Revy. Hans skev ligeledes tekster til revyviser for bl.a Poul Henningsen. I den brede danske offentlighed kendes han nok især for hans tekst til en af de mest elskede danske julesange - Juletræet med sin pynt.

Igennem dens liv hos familien blev den internt omtalt som en del af Elefantmøblerne - Elefantsofaen. Sofaen er gennem årene blevet ompolstret helt og delvis hvad der anslåes til 2 gange. Ben er blevet “hjemmemalede” sorte på et tidspunkt. Sofaen er nu gennem en omhyggelig restaurering bragt tilbage til dens originale udtryk. Rester af originale hynder, stof er bevaret og medfølger hvis ønsket. En omfattende mængde ekstra tilgængelige fotos dokumenterer denne proces fra urestaureret stand frem til nu.

Det nye ekstra grå aftagelige hyndebetræk er blot en ekstra “service” hvis man evt. måtte ønske fx at beskytte det stribede betræk. Det er ikke en del af Finn Juhls originale intentioner.

Sofaen er trods den klart kun antages udført i et eneste eksemplar, og kun kendes fra omtale og fotos fra Udstillingen i 1939 blandt de allermest omtalte og referede danske møbler overhovedet. Den er sjovt nok også blandt de møbler som allerede kort tid efter 1939 optræder i litteratur og oversigtsværker over udvalgt Dansk design og Kunsthåndværk, en rolle den har holdt helt frem til nu. Sofaen er således et helt centralt element i forståelsen og selvopfattelsen af hvad Dansk Design er, hvilket er paradoksalt når den populært sagt har været forsvundet indtil nu.

En ikke udtømmende liste over dens referencer :

Litteratur: Sigvard Bernadotte & Johannes Lehm-Laursen (red.). 1947: “Moderne Dansk Boligkunst”. Bind 2, s. 222. Afbilledet.

Litteratur: Viggo Sten Møller & Svend Erik Møller. 1951: “Dansk Møbelkunst”, s. 60. Afbilledet.

Litteratur: Povl Christiansen & Hakon Stephensen (red). 1966: “Håndværket viser vejen”, s 84–85. Afbilledet og omtalt.

Litteratur: Grete Jalk (red.): 1987: “Dansk møbelkunst gennem 40 Aar”, bind 2, s. 104–105. Afbilledet og omtalt.

Litteratur: Noritsugu Oda m.fl. (red.). 1990: “Finn Memorial exhibtion”. Udstillingskatalog. Skitse af sofa afbilledet s. 126.

Litteratur: Arne Karlsen. 1991: “Dansk Møbelkunst”, bind 2 s. 108. Afbilledet og omtalt.

Litteratur: Charlotte & Peter Fiell. 2002: “Scandinavian design”, s. 327. Afbilledet og omtalt.

Litteratur: Per H. Hansen. 2014: “Finn Juhl og hans hus”, s. 26–27 samt 203. Afbilledet og omtalt.

Dette emne er belagt med kunstnerafgift.
Stand

Konditionsrapport ved forespørgsel. Kontakt: design@bruun-rasmussen.dk

Auktion

Design, 10. december 2020

Kategori
Vur­dering

1.500.000–2.500.000 DKK

Solgt

Hammerslag

2.100.000 DKK