905/​655

Gerda Wegener (f. Hammelev 1886, d. Frederiksberg 1940)

“Provinsbryllup / La petite mariée”. Sign. Gerda Wegener 1927; titel på bagsiden. Olie på lærred. 80×110.

NB: The title of the painting has been changed from “Brudeløbet / La petite mariée” (The Bridal Recessional) to “Provinsbryllup / La petite mariée” (Provincial Wedding).

Udstillet: “Gerda Wegener”, Kvindemuseet i Danmark, Aarhus 1993. kat. 36. Geng. helsides i farver s. 11. Hér med titlen “Brudeløbet”. Udstillet: “Gerda Wegener”, Arken Museum for Moderne Kunst, Ishøj, Danmark december 2015 - januar 2017. Værket blev tilføjet udstillingen i maj 2016. Udstillet hér med titlen “Brudeløbet”. Udstillet: “Gerda Wegener & The Danish Girl”, Millesgården, Stockholm, februar - maj, 2017. Udstillet hér med titlen “Brudeløbet”. Proveniens: Tidligere i Margit & Erik Brandts Samling, København. Udbudt på deres auktion hos Bruun Rasmussen i marts 1992. Proveniens: Privatsamling, Danmark.

Rettelse til katalogteksten, 30. november 2021:

Maleriets titel er ændret fra ”Brudeløbet / La petite mariée” til ”Provinsbryllup / La petite mariée”.

“Brudeløbet” er titlen på et næsten identisk maleri fra 1925, som Gerda Wegener i 1925 fik udmærkelse for på den berømte “Exposition des arts decoratifs”. Der er kun små forskelle i.f.t. det hér udbudte værk, bl.a. i brudgommens gamacher. “Brudeløbet” blev dengang solgt i Frankrig og samtidige skriftlige kilder beretter, at det blev ophængt på et vielseskontor i Frankrig. Dette maleri er ikke siden lokaliseret. Det hér udbudte værk blev udstillet i 1931 i Ole Haslunds Hus i København – Gerda og Einar Wegeners sidste fælles udstilling - med titlen “Provinsbryllup". Kunstneren har formentlig gentaget motivet til salg i Danmark p.g.a. succesen i Frankrig. Det hér udbudte “Provinsbryllup” hang i mange år i bryllupssalen i Langelinie Pavillonen i København. Siden blev det flyttet til Store Kro i Fredensborg, hvorefter det blev indlemmet i Margit og Erik Brandts samling.

Det er svært at komme uden om køn og kærlighed, når talen falder på Gerda Wegener. Den gribende fortælling om kunstnerægteparret Wegener er efterhånden almen kendt, godt hjulpet på vej af Hollywoods fremstilling i filmen “The Danish Girl". I sjældne tilfælde overgår virkelighed dog fiktion og sprænger alle rammer. Den sande historie om Gerda og Einar/Lili handler således om stor styrke og mod, og deres skæbne foregriber mange moderne køns-, ægteskabs- og seksualpolitiske problemstillinger.

Som tegner får Wegener sit gennembrud i 1907–08, hvor hun vinder en tegnekonkurrence for Politiken. Forinden går hun Tegne- og Maleskole for Kvinder og dimitterer til Kunstakademiets kunstskole for kvinder. Allerede i 1912 forlader parret København og bosætter sig i den mere frisindede modemetropol, Paris.

Wegener er en indlevende fortolker af mennesket, og særligt ynder hun at fremhæve den kvindelige skønhed. Hun er sig blikkets magt meget bevidst, det være sig maskulint eller feminint, og hendes modeller formår at indfange beskueren på tværs af billedfladen. Udover sit virke som portrætkunstner ernærer Wegener sig som illustrator og reklametegner. Hendes pikante og ofte temmelig dekadente kvindetyper med røde trutmunde og mandelformede øjne er efterspurgte blandt tidens førende dameblade. I 1938 vender Wegener hjem til Danmark, hvor hun lever et tilbagetrukket liv.

På auktionen her er vi glade for at kunne udbyde et Wegener i særklasse, nemlig ”Brudeløbet” fra 1927. Her ses et elegant ungt par på vej fra kirke iklædt tidens mode. Brudegæsterne, ligeledes i deres stiveste puds følger parret; bruden, eller gommens moder, holder rørt lommetørklæde for ansigtet og lader sig støtte af sin velbjærgede husbond, mens to yndige blåøjede småpiger bærer brudens slør. Hele billedfladen er som indhyllet i sløret og således brydes baggrunden af en række diagonale linjer.

Hendes virke er i mange år udelukket fra kunstmuseernes vægge, men i 2015–2017 viser ARKEN Gerda Wegener på en solo-udstilling, der udover at være den største udstilling af kunstnerens værker bliver en kæmpe publikumssucces.

Bemærkninger

Bemærk: Emnet er omfattet af Hvidvaskloven. Ved hammerslag på 50.000 kr. eller mere inklusivt salær skal køber aflevere kopi af gyldigt billede-id og adresselegitimation for at få udleveret emnet.

Auktion

Malerier og skulpturer, 7. december 2021

Kategori
Vur­dering

300.000–400.000 DKK

Solgt

Hammerslag

430.000 DKK