919/​122

Gerda Wegener (f. Hammelev 1886, d. Frederiksberg 1940)

“På balkonen” og “Udsigt over bjerge”, sidstnævnte med skitse på bagsiden, ca. 1924. Begge sign. på udstillingsetiket på bagsiden. Olie på malerplade. Hver 22×27. (2)

Købt af Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot marts 2024

Udstillet: Ole Haslunds Hus, København, 1924, kat. nr. 16 og 22. Proveniens: Dansk privatsamling, gave fra kunstneren.

Gerda Wegener bliver født i Hobro i 1885 som barn af et højkirkeligt præstepar. Det ligger ikke i kortene, at hun skal forfølge en kunstnerisk karriere – og da slet ikke af så sensations- og skandalepræget karakter, som skæbnen vil det - men hendes talent lader sig ikke nægte, og hun uddanner sig som maler på Kunstakademiets Kunstskole for Kvinder. Årene på akademiet anser hun dog ikke af særlig vigtighed for sin kunstneriske udvikling, men rent privat får det stor betydning, da hun her møder sin kommende ægtemand, Einar Wegener, i foråret 1902. Allerede i 1912 forlader parret København og bosætter sig i den mere frisindede modemetropol, Paris, hvor hun bliver en efterspurgt leverandør af tegninger og illustrationer til både frimodig erotisk litteratur – ofte med fokus på forhold mellem kvinder - og tidens mest mondæne magasiner.

Ægteskabet med Einar ophæves i 1930, idet transformationen til Lili Ilse Elvenes – bedre kendt som Lili Elbe - fysisk og juridisk accepteres. De to samhørende værker, der her udbydes, viser Einar poserende mod en aftenhimmel – at dømme ud fra bjergenes silhouet på Capri, som parret besøgte i 1924. Portrætterne illustrerer Gerda Wegeners fine indlevelse i og accept af sin mands dobbeltsidige kønsidentitet.

Fra Gerda Wegeners død og helt frem til nutiden, er der ganske stille omkring hende, indtil en række udstillinger samt filmen ”The Danish Girl” fra 2015, atter vender søgelyset mod denne ekstraordinære kvinde og kunstner. Aktuelt er hun efterspurgt som aldrig før blandt danske og udenlandske samlere.

Dette værk er en del af vores tema: Kunstens kvindelige pionerer 1850-1950

Bemærkninger

Bemærk: Emnet er omfattet af Hvidvaskloven. Ved hammerslag på 50.000 kr. eller mere inklusivt salær skal køber aflevere kopi af gyldigt billede-id og adresselegitimation for at få udleveret emnet.

Auktion

Kunstens kvindelige pionerer, 4. marts 2024

Kategori
Vur­dering

100.000–125.000 DKK

Solgt

Hammerslag

120.000 DKK