Foto endnu ikke klar
883/​256

Titanic

Orig. håndskrevet og sign. postkort fra Jacob Christian Milling, signeret Jakob. Dateret og stemplet Southampton, 10. April 1912. [  ]

Eneste kendte danske postkort skrevet af den danske passager på RMS Titanic, maskininspektør Jacob Christian Milling (1863–1912). Milling var én af i alt 13 danskere, der var med på den skæbnesvangre jomfrurejse over Atlanten med skibet, der blev anset for synkefrit. Milling var én af de 1490 passagerer, der ikke overlevede katastrofen natten mellem 14. og 15. april 1912. Milling var ansat ved ”Sydfyenske Jernbaner” og højt respekteret for sin viden og sin evne til at udvikle lokomotivdele. I 1912 fik han bevilget orlov til en to måneders betalt studierejse i USA. Noget han så frem til. Landet var ham ikke ukendt. Han havde i sine unge år boet i Portland, Oregon, hvor han arbejdede som ingeniørassistent.

Postkortet, der er skrevet til Millings kone, Augusta, er sendt fra Southampton om formiddagen, inden Milling steg på Titanic, hvor han havde billet til 2. klasse. Da han skriver kortet, sidder han forventningsfuld på sit hotelværelse på South Western Hotel i Southampton, og han kan se det mægtige skib fra sin vindue:

”Kære Augusta! Dettte er det sidste du hører fra mig fra denne Side. Jeg sender maaske en Trådløs, der som det ikke er for dyrt. Jeg bor på Banens Hotel, det er ikke billigt men bekvemt. Fra mit Vindue kan jeg se Skibet over i Dokken. Hvordan har de Gamle det? Hils dem og Børnene mange gange. Mange Hilsener til Eder alle. Fra Jacob.

Milling sendte postkortet og kom om bord på skibet, som han inspekterede nøje. Få dage senere (d. 14. april) sendte han den ”Trådløse” - altså et telegram - fra skibet til Augusta. Han meldte i en på forhånd aftalt kode (ABANAPAS), at alt var vel: “Har det godt, stille vejr, skibet udmærket, morer mig, godt rejseselskab, dejlig rejse”.

Telegrammet nåede familien nogle timer efter, at Milling var omkommet i det iskolde hav. Milling blev fundet som lig #271 og ført til Halifax Canada, hvorfra han via Boston med skibet ”C.F. Tietgen” blev sendt til København d. 16. maj 1912. Jacob Milling blev begravet på Assistens Kirkegaard d. 3. juni 1912.

Der findes ingen kendte breve, dokumenter eller optegnelser fra danskere ombord på Titanic i den frie handel, og postkortet må anses at være et vigtigt dokument i belysningen af en historie, der stadig er levende i mange menneskers bevidsthed.

Reference: Hjermind and Hjermind McCall: Titanic. De danske fortællinger. Viborg 2012.

Proveniens: Den danske filatelist Ole Steen Jacobsen (1941–2015).

Stand

Konditionsrapport ved forespørgsel. Kontakt fine-art@bruun-rasmussen.dk

Auktion

Malerier, 27. november 2018

Kategori
Vur­dering

30.000–50.000 DKK

Solgt

Hammerslag

26.000 DKK