914/​371

Samuel Joensen-Mikines (f. Mykines 1906, d. København 1979)

Kystparti, Mykines, Færøerne. Sign. S. Joensen 1927. Olie på krydsfinér. 26×40. Uindrammet.

Litteratur: Mikael Wivel: “Sekel”“, lignende værk i Listasavns samling afbildet og omtalt s. 20: ”Da Mikines for alvor begyndte at male, havde han samme let naivistiske tilgang til stoffet som disse tre udmærkede frontløbere [Kruse, Isaksen & Waagstein (red.]. Men man fornemmer allerede da, at der ligger en anden og vældigere kraft bag hans strøg, og at hans fortolkning af motiverne bygger på en større, emotionel indlevelse. Det var i 1926 at det tog fart. Men han var blevet inspireret til at gå i gang allerede to år tidligere, da en professionel svensk fuglemaler, William Gislander, var på Mykines for at male suler og lunder i deres naturlige habitat. Den unge Mikines veg ikke fra hans side, og Gislander kvitterede for interessen ved at overlade ham sine halvtømte tuber. De blev så presset til sidste stribe og omsat i nogle små billeder på pap, hvor den blivende maler forsøgte at skyde sig ind på metieren. Disse småbilleder synes alle at være gået tabt, men adskillige andre er bevaret, både fra 1926, 1927 og 1928. De tidligste af dem er pertentlige og nøjeregnende og udviser samme trang hos maleren til at få det hele med, som kendetegner Vincent Van Goghs billeder fra perioden i Arles - uden sammenligning i øvrigt. Men det fremgår dog tydeligt, at Mikines ligesom hollænderen er båret frem af en indre drift og vil noget alvorligt med sine billeder. Allerede i 1927 sætter han så turbo på og i 1928 begynder talentet for alvor at rulle derud ad. Strøgene fejer ind over lærredet og giver form til grønsvær, klippesider, hav og drivende skyer. Det er billeder, der er malet på et overskud af ungdommeligt talent, og da de blev udstillet i Torshavn, blev de da også solgt hvert og ét. Det gav genlyd i det intellektuelle miljø i hovedstaden, at Færøerne pludselig og helt ud af det blå havde fået en maler, der måske nok var uskolet, men samtidig havde muligheder i sig for at nå langt. Det var også kun naturligt, at Lagtinget tildelte ham et stipendium, så han kunne tage til København for at lære grundbegreberne på Kunstakademiets malerskiole, Dette skete i 1928."

Proveniens: Familie til kunstneren. Et af de tidligste kendte værker af kunstneren. Har aldrig tidligere været udbudt til salg.

Dette emne er belagt med kunstnerafgift.
Bemærkninger

Bemærk: Emnet er omfattet af Hvidvaskloven. Ved hammerslag på 50.000 kr. eller mere inklusivt salær skal køber aflevere kopi af gyldigt billede-id og adresselegitimation for at få udleveret emnet.

Auktion

Moderne malerier, skulpturer og grafik, 13. juni 2023

Kategori
Vur­dering

25.000–30.000 DKK

Solgt

Hammerslag

20.000 DKK