899/​171

Johan Thomas Lundbye (f. Kalundborg 1818, d. Bedsted 1848)

Portræt af Louise Marie Neergaard (1816–1895). Sign. monogram Vedbygaard 2 Sept 1842. Pen på papir monteret på karton. Bladstørrelse 20,5×16. Uindrammet.

Louise Marie Neergaard var datter af assessor Peter Sigvard Neergaard, som 1818–1845 var ejer af herregården Vedbygaard ved Ruds Vedby. J.Th. Lundbye traf Louise første gang under et besøg på Vedbygaard i august 1839. I maj 1841 aflagde han atter et besøg hos familien Neergaard, fast besluttet på at fri til Louise ved denne lejlighed. Han fik dog aldrig taget mod til sig, men han nærede i flere år en hemmelig forelskelse i hende.

I sin dagbog d. 24. marts 1842, tænker Lundbye tilbage på sit ophold på Vedbygaard i maj måned 1841 og skriver følgende om den dag, han havde besluttet at fri til Louise:

“Allerede første gang jeg så Louise Neergaard på Vedbygaard i august 1839 gjorde hendes blide fordringsfri væsen et dybt indtryk på mig, men jeg var altfor ung til at turde tillade mig at tænke på hende som min brud. I 1841 kort før pinse i maj måned gæstede jeg atter Vedby. Mine tanker om hende var de samme, og jeg mærkede, at afrejsen ville blive mig tung. I flere dage søgte jeg lejlighed til at tale med hende og tilstå min kærlighed, så undseelig jeg end var derved. En dejlig morgen gik jeg ned i haven ind i den lille lund, hvor jeg oftere havde spadseret med hende og satte mig ved blegepletten på en bænk rygende af en lille tyrkisk pibe; jeg ventede hun skulle komme at se til blegen. Det var den yndigste morgen: vægtige dugdråber hang på strå og blomster og skinnede i solen som diamanter. Jeg tænkte på hvorledes jeg skulle tiltale hende, men måtte forkaste alt overladende det til min stemning, hvordan jeg skulle føje mine ord. Som jeg således sad, hører jeg pludselig fodtrin nærved, jeg sprang op for at gå hende i møde - det var ikke hende, men en pige, som havde at gøre med tøjet på grønpletten. Et blot tilfælde afholdt mig altså fra at gøre et skridt, som jeg nu er glad ved er ugjort, og som jeg dog længes efter at gøre. Mismodig gik jeg bort.”

Nærværende portræt, dateret “2. Sept 1842”, er fra et senere ophold, hvor Lundbye opholdt sig på Vedbygaard fra d. 23 august til d. 8. september 1842. Her medbragte Lundbye ikke sin dagbog, men har efterfølgende beskrevet opholdet (11. september til 2.oktober). Dagen efter han tegnede dette forelskede portræt af Louise, skriver han: “Den 3. Sept. gik hun med os til en bakke, som H.C. Andersen har døbt: Dejligheden. Jeg tegnede her et udkast af egnen i min lange, kære bog, hun selv har givet mig; det blæste, og venligt tilbød hun at holde på bladet, der flagrede for vinden – hvor var jeg henrykt mens jeg tegnede dette udkast, hendes øjne fulgte min pen, hun sad der så tæt ved mig, havde vi været ene, jeg kunne have tilstået hende, hvor kær hun var mig”.

Portrættet må Lundbye have foræret til Louise, idet han d. 4. oktober 1842 skriver følgende i sin dagbog:

“Da jeg har lånt LMNs [Louise Marie Neergaards] portræt af Louise [nærværende portræt] må jeg dog gøre et forsøg på, hvad desværre næppe vil lykkes: at kopiere det. Gid jeg måtte få nogen lighed deri, det ville dog inderlig glæde mig.”

Efterfølgende har Lundbye indklæbet kopien i sin dagbog, og den har stor lighed med nærværende, men den mangler måske den originale tegnings umiddelbarhed (den originale dagbog “Et Aar af mit Liv” befinder sig på det Kongelige Bibliotek). Lundbye var i hvert fald ikke tilfreds med kopien.

Han skriver videre i sin dagbog d. 15. oktober 1842:

“Nu har jeg da fået det ønske opfyldt: at få en kopi af Louise Neergaards portræt; men den er dårlig; jeg vidste vel, det var vanskeligt at kopiere en løs pennetegning, men jeg troede dog at den interesse, hvormed jeg gjorde det, skulle have bragt bedre held over dette forsøg end over tidligere, men nej! og dog, hvor tit sidder jeg ikke og betragter den dårlige tegning, hvori jeg tror at se nogle af hendes træk.”

Udstillet: Bispegården, Kalundborg, “Johan Thomas Lundbye. Værker fra private samlinger”, 2018, nr. 22. Gengivet i katalog.

Proveniens: Givet som gave af kunstneren til den portrætterede, Louise Marie Neergaard. Dansk privatsamling af Johan Thomas Lundbye-tegninger.

Stand

Konditionsrapport ved forespørgsel. Kontakt: fine-art@bruun-rasmussen.dk

Bemærkninger

Bemærk: Emnet er omfattet af Hvidvaskloven. Ved hammerslag på 50.000 kr. eller mere inklusivt salær skal køber aflevere kopi af gyldigt billede-id og adresselegitimation for at få udleveret emnet.

Auktion

Malerier og tegninger, 1. december 2020

Kategori
Vur­dering

30.000–40.000 DKK

Solgt

Hammerslag

30.000 DKK