Foto endnu ikke klar
893/​121

Helfrich Peter Sturz (f. Darmstadt 1736, d. Bremen 1779)

Kunstnerens selvportræt i grå jakke med sort krave, hvidt halsbind. Usigneret. Pastel på papir. Lysmål 44×38. Samtidig forgyldt udskåret ramme af træ i form af blomsterranke, lyre og fløjte. Antagelig designet og udført af Sturz.

Proveniens: Efterkommere efter maleren, generalpostdirektør, etatsråd H. P. Sturz (1736–1779).

A. D. Henriksen, “Skæbner i Struenseetiden. Agent Hans Holck og Helfrich Peter Sturz” medfølger.

Skæbner i Struensetiden. En privatsamling pasteller udført af H.P. Sturz, tilhørende hans efterkommere til i dag.

Helfrich Peter Sturz maler, legationsråd, generalpostdirektør og etatsråd. H.P. Sturz var født i Darmstadt 1736. Sine studieår tilbragte han i Göttingen, Jena og Giessen. 25 år gammel blev han sekretær for den kejserlige gesandt i München. Herefter privatsekretær for kansleren von Esben i Glückstadt. denne sendte Sturz med de bedste anbefalinger til den danske minister grev Bernstorff i København. Snart var han ansat i udenrigsdepartementet. Han blev en god ven af Bernstorff, der bl.a. introducerede ham til hoffet. Hans fremtid og karriere tegnede sig lys. Som legationsråd rejste han med Christian VII til England og Frankrig. I begge lande mødte han kultureliten.

!770 blev hen med en høj gage ansat i Generalpostdirektoratet. Sommeren og efteråret 1771 tilbragte han på Hirschsprung Slot med Caroline Mathilde og Struensee, hvor han malede portrætter af dronningen, kronprins Frederik (VI) og prinsesse Louise Augusta. Desværre for Sturz blev han i forbindelse med Struensees fald arresteret og i den forbindelse mistede han flere gode venner og hans fremtidige karriere i Danmark lå i ruiner. Han blev ganske vist senere dømt uskyldig for sin forbindelse Til Struensee og Caroline Mathilde og efter 4 måneder blev han løsladt. Han blev gift med Sara Sophie Wilhelmine Mazar de la Garde (1752–1820) og drog til Altona, hvor han blev udnævnt til etatsråd. De lykkelige dage vendte dog ikke tilbage, han var en knækket mand trods et lykkeligt ægteskad og han døde allerede i 1779 nedbrudt efter tabet af en strålende fremtid, end ikke den kærlige kone kune ændre situationen. Han var en intellektuel verdensmand, der beherskede flere sprog. Han var en glimrende forfatter, der fangede tidsånden. Herudover var han kunstner og anerkendt i samtiden som en dygtig maler, især i pastel. Der kendes en del portrætter fra hans hånd bl.a.på Frederiksborgmuseet, Rosenborg og Drottningholm. Nærværende familieportrætter giver et godt indtryk af hans kunnen.

Stand

Konditionsrapport ved forespørgsel. Kontakt: fine-art@bruun-rasmussen.dk

Bemærkninger

Bemærk: Emnet er omfattet af Hvidvaskloven. Ved hammerslag på 50.000 kr. eller mere inklusivt salær skal køber aflevere kopi af gyldigt billede-id og adresselegitimation for at få udleveret emnet.

Auktion

Malerier og tegninger, 25. februar 2020

Kategori
Vur­dering

25.000–30.000 DKK

Solgt

Hammerslag

20.000 DKK