896/​538

Karl Larsen (f. København 1897, d. Holte 1977)

Parisisk gadescene. Sign. Karl Larsen 1922. Olie på lærred. 83×100.

Proveniens: Kunsthandler Carl Clausen (dennes ejerstempler på blændrammen).

I en tid hvor kubismen og ekspressionismen vinder genklang hos den unge generation af malere i Danmark, træder Karl Larsen - kun 20 år gammel og selvlært som maler - ind på kunstscenen med maleriet “Trappegang”. Værket anses både som Larsens hovedværk og samtidig et af de betydeligste værker fra den tidlige danske modernisme.

Karl Larsen står i nær forbindelse med Vilhelm Lundstrøm; et kammeratskab, der har gensidig betydning for begges udvikling af kolorit og komposition. Larsen og Lundstrøm danner i 1920 sammen med kunstnerkollegaerne Svend Johansen og Axel Salto gruppen “De Fire”, der i årevis er bosat i Sydfrankrig. Her lader han sig inspirere af den samtidige franske kunst, hvad angår både motiver og farvevalg.

Værket der udbydes her står i kontrast til de mere sensible og stilfærdige motiver, der kendetegner hans tidlige år. Fra fugleperspektiv betragtes en sand festdag på gaderne i Paris - muligvis Bastilledagen - med vejrende flag og et mylder af mennesker. Koloritten løftes og får frit spil over hele billedfladen. De stærke røde intonationer opløser sig langsomt i baggrundens rosa accenter, og resultatet er en sjælden stoflighed og rytme, der viser Larsens særlige maleriske forståelse.

Dette emne er belagt med kunstnerafgift.
Stand

Konditionsrapport ved forespørgsel. Kontakt: modernart@bruun-rasmussen.dk

Auktion

Malerier og skulpturer, 22. september 2020

Kategori
Vur­dering

75.000–100.000 kr.

Hammerslag

Ikke solgt