Guide til køber og sælger

Hos Bruun Rasmussen har vi tre forskellige auktionstyper — Traditionel Auktion, Netauktion og Direkte Auktion. Her er alt, hvad du behøver at vide som køber og sælger på disse auktioner.

Auktionstyper

Hvad er Traditionel Auktion?

På Traditionel Auktion svinger auktionarius elfenbenshammeren over de mest kostbare kunstgenstande, designklassikere, antikviteter, smykker, armbåndsure og sjældne samlerobjekter. Op til hver auktion udstilles alle udbudte genstande på de såkaldte eftersyn, men de kan også ses online på bruun-rasmussen.dk og i de rigt illustrerede auktionskataloger.

Hvad er Netauktion?

På Netauktion finder du kunstgenstande inden for samme kategorier som på de Traditionelle Auktioner, men som oftest er de i et mere tilgængeligt prisniveau. Hver uge året rundt auktioneres flere end 1.500 genstande via Netauktion. Alle genstande kan i ugerne op til salget ses, prøves og føles på eftersynet i vores showrooms i Københavns Nordhavn eller Aarhus.

Hvad er Direkte Auktion?

På Direkte Auktion kan du købe og sælge samme type genstande som på de to andre auktionskanaler – dog i et langt lavere prisniveau. Det er de samme specialister, der med deres sagkundskab og erfaring vurderer og beskriver hver eneste genstand. Den eneste forskel er, at sælger selv fotograferer auktionsgenstanden før salget, opbevarer den hjemme hos sig selv i auktionsperioden og efterfølgende sender den direkte til køber. Derfor er der intet eftersyn hos os.

Før auktionen

Vurdering af genstande
 • Traditionel Auktion og Netauktion:
  For de Traditionelle Auktioner og Netauktionernes vedkommende har du mulighed for at få en gratis og uforpligtende vurdering af genstande – enten online, ved et besøg i en af vores afdelinger eller eventuelt i dit private hjem. Læs mere om dine muligheder for vurdering.
 • Direkte Auktioner:
  For de Direkte Auktioners vedkommende foregår vurderingen udelukkende via vores onlinevurderingsservice, hvor du blot skal indsende fotografier og beskrivelse af den pågældende genstand. Se vores guide til fotografering.

Vores vurderingseksperter guider dig altid i forhold til, hvilken type auktion, der passer til din genstand, så du opnår et optimalt salg.

Indlevering til auktion
 • Traditionel Auktion og Netauktion:
  Hvis du efter vurderingen beslutter dig for at sælge en genstand på Traditionel Auktion eller Netauktion, kan du indlevere den i en af vores afdelinger. Hvis du ikke selv har mulighed for at komme med genstanden, kan vi hjælpe med kontakt til en af de transportleverandører, som vi samarbejder med. I henhold til gældende hvidvasklovgivning vil du i visse tilfælde blive bedt om at udlevere en række personlige oplysninger og fremvise billed-id, inden din genstand kan komme på auktion.
 • Direkte Auktion:
  Ved et salg på Direkte Auktion beholder du genstanden hos dig, fra vi har lavet aftalen om et auktionssalg. Efter endt auktion skal du pakke og sende genstanden til køber efter de af os anviste pakke- og forsendelsesløsninger.
  I henhold til gældende hvidvasklovgivning vil du i visse tilfælde blive bedt om at udlevere en række personlige oplysninger og fremvise billed-id, inden din genstand kan komme på auktion.
Hvad koster det at sælge på auktion?

Når du sælger en genstand på auktion, koster det et auktionssalær og grundgebyr.


Auktionssalær:

 • På de Traditionelle Auktioner og Netauktionerne udgør salæret 16 % af hammerslaget inklusive eventuel moms.
 • På de Direkte Auktioner udgør salæret 9 % af hammerslaget inklusive eventuel moms.


Grundgebyr:

 • På de Traditionelle Auktioner udgør grundgebyret 500 kr. pr. katalognummer, dog kun 250 kr. for kategorierne mønter og frimærker.
 • På Netauktionerne udgør grundgebyret 250 kr., dog kun 125 kr. for vin og 50 kr. for mønter og frimærker.
 • På de Direkte Auktioner udgør grundgebyret 50 kr. Bliver din genstand ikke solgt, skal du hverken betale salær eller grundgebyr på Direkte Auktion.

Hvad sker der med min genstand efter salgsaftalen?
 • Traditionel Auktion og Netauktion:
  Når du har indleveret en genstand i en af vores afdelinger til Traditionel Auktion eller Netauktion, beskrives og fotograferes den. Så snart vi har modtaget din genstand, kan du følge dens vej fra indlevering til salg her på bruun-rasmussen.dk via din personlige side.
 • Direkte Auktion:
  Når du har modtaget en vurdering og accepteret tilbuddet om salg på en Direkte Auktion, beskriver vi din genstand og tilknytter den en auktion.

Alle udbudte genstande på de tre auktionstyper præsenteres her på bruun-rasmussen.dk op til auktionen. Visse genstande markedsføres også i artikler, nyhedsbreve, sociale medier og pressen. Drejer det sig om en Traditionel Auktion, vil genstanden komme med i et rigt illustreret auktionskatalog. Gælder det et salg på enten Traditionel Auktion eller Netauktion udstilles genstanden desuden på de såkaldte eftersyn.

Under auktionen

Hvordan kan jeg følge min genstand på auktionen?
 • Traditionel Auktion:
  Hvis din genstand udbydes på en Traditionel Auktion, kan du møde op til auktionen eller følge den live her på bruun-rasmussen.dk, mens auktionen er i gang.
 • Netauktion og Direkte Auktion:
  Udbydes din genstand på en Netauktion eller Direkte Auktion, kan du følge den her på bruun-rasmussen.dk.

Efter auktionen

Udbetaling af penge efter salg

Vi overfører dit tilgodehavende fratrukket gebyr og salær til den bankkonto, som du har registreret under din personlige side på bruun-rasmussen.dk.

 • Traditionel Auktion:
  I forbindelse med et salg på en Traditionel Auktion iværksættes overførslen ca. 30 dage efter den sidste dag i den pågældende auktionsperiode.
 • Netauktion:
  I forbindelse med en Netauktion iværksættes overførslen ca. 16 dage efter den sidste dag i den pågældende auktionsperiode.
 • Direkte Auktion:
  I forbindelse med en Direkte Auktion iværksættes overførslen senest 25 dage efter auktionen.
Pakning og forsendelse efter Direkte Auktion

Efter et salg på en Direkte Auktion skal genstanden fragtes til køber. Gælder det en mindre genstand, skal du pakke og sende den ud fra den af os anviste pakke- og forsendelsesløsning senest tre dage efter, at køber har gennemført betalingen. Se vores guide til pakning. Du vil modtage en gratis forsendelseslabel, og vi guider dig gennem hele processen via e-mail. Gælder salget en større genstand, skal du ikke selv stå for at pakke og sende. Genstanden bliver i stedet afhentet hjemme hos dig af en af vores transportører og fragtet hjem til køber. Transportøren kontakter dig forinden for at aftale et afhentningstidspunkt.

Hvad hvis min genstand ikke bliver solgt?

Bliver din genstand ikke solgt, kan du vælge at lave en aftale med os om at forsøge at sælge den på en senere auktion. Efter en Traditionel Auktion eller Netauktion kan du også blot afhente genstanden i den afdeling, den har været på auktion. Vi kontakter dig for at finde den rette løsning for dig.

Læs mere