Guide til køber og sælger

Hos Bruun Rasmussen har vi tre forskellige auktionstyper — Traditionel Auktion, Netauktion og Direkte Auktion. Her er alt, hvad du behøver at vide som køber og sælger på disse auktioner.

Auktionstyper

Hvad er Traditionel Auktion?

På Traditionel Auktion svinger auktionarius elfenbenshammeren over de mest kostbare kunstgenstande, designklassikere, antikviteter, smykker, armbåndsure og sjældne samlerobjekter. Op til hver auktion udstilles alle udbudte genstande på de såkaldte eftersyn, men de kan også ses online på bruun-rasmussen.dk og i de rigt illustrerede auktionskataloger.

Hvad er Netauktion?

På Netauktion finder du kunstgenstande inden for samme kategorier som på de Traditionelle Auktioner, men som oftest er de i et mere tilgængeligt prisniveau. Hver uge året rundt auktioneres flere end 1.500 genstande via Netauktion. Alle genstande kan i ugerne op til salget ses, prøves og føles på eftersynet i vores showrooms i Københavns Nordhavn eller Aarhus.

Hvad er Direkte Auktion?

På Direkte Auktion kan du købe og sælge samme type genstande som på de to andre auktionskanaler – dog i et langt lavere prisniveau. Det er de samme specialister, der med deres sagkundskab og erfaring vurderer og beskriver hver eneste genstand. Den eneste forskel er, at sælger selv fotograferer auktionsgenstanden før salget, opbevarer den hjemme hos sig selv i auktionsperioden og efterfølgende sender den direkte til køber. Derfor er der intet eftersyn hos os.

Før auktionen

Hvilke genstande kan ses på eftersyn?
 • Alle genstande på Traditionel Auktion og Netauktion bliver udstillet forinden auktionen på de såkaldte eftersyn. Her har du mulighed for at se genstandene efter ved selvsyn. I hvilken afdeling en genstand befinder sig, fremgår af dens beskrivelse på bruun-rasmussen.dk

 • Hvis du ikke har mulighed for at besøge eftersynet, tilbyder vi for visse genstandes vedkommende på de Traditionelle Auktioner at udfærdige en såkaldt konditionsrapport. Læs mere i købsvilkårene 3.2

 • Da genstande på Direkte Auktion ikke befinder sig her hos Bruun Rasmussen, men kun hos sælger, udstilles de ikke på eftersyn.

Hvad skal jeg gøre inden en Netauktion?

Inden du for første gang afgiver et bud på en Netauktion, skal du oprette dig som kunde og af sikkerhedsmæssige årsager registrere dit betalings-/kreditkort her på bruun-rasmussen.dk. Det tager et par minutter, så husk at gøre det i god tid inden auktionen.

Hvad skal jeg gøre inden en Direkte Auktion?

Da genstande på Direkte Auktion ikke udstilles før auktionen, skal du orientere dig grundigt i fotomaterialet og beskrivelsen her på bruun-rasmussen.dk. Inden du for første gang afgiver et bud, skal du oprette dig som kunde og af sikkerhedsmæssige årsager registrere dit betalings-/kreditkort. Det tager et par minutter, så husk at gøre det i god tid inden auktionen.

Under auktionen

Hvordan byder jeg på en Traditionel Auktion?

Alle er velkomne på vores Traditionelle Auktioner. Det koster ikke noget, der er ingen dress code, og du kan komme og gå, som du vil under auktionen.

Du har fire forskellige muligheder for at afgive bud på en Traditionel Auktion.

 • Mød op i auktionssalen: Når du vil byde på en genstand, signalerer du til auktionarius ved at række bydeskiltet i vejret. Der er altid øjenkontakt mellem auktionarius og budgiver, så du behøver ikke at være bange for at komme til at byde på noget ved et uheld.
 • Kommissionsbud: Du kan afgive dit bud på bruun-rasmussen.dk frem til auktionens start eller 24 timer før pr. e-mail, fax og telefon. En medarbejder fra Bruun Rasmussen byder på dine vegne under auktionen.
 • Telefonbud: For visse genstandes vedkommende har du mulighed for at blive ringet op af en medarbejder fra Bruun Rasmussen, der vil byde på dine vegne under auktionen. Servicen kan bestilles på bruun-rasmussen.dk indtil tre timer før auktionens start.
 • Live bidding: Du kan følge auktionen live og byde med her på bruun-rasmussen.dk. Inden du for første gang afgiver et live-bud, skal du oprette dig som kunde og registrere dit betalings-/kreditkort. Det tager et par minutter, så husk at gøre det i god tid inden auktionen. Læs mere om live bidding

Hvordan byder jeg på Netauktion og Direkte Auktion?

Find den ønskede genstand her på bruun-rasmussen.dk. Du kan vælge enten at afgive dine bud enkeltvis under auktionen eller at afgive et maksimumbud. Hvis du vælger at afgive et maksimumbud, sørger vi for at byde for dig, indtil du har højeste bud, eller dit maksimumbud er nået. Du kan følge dine bud ud for dit kundenummer i budhistorikken for den pågældende genstand.

Hvis du bliver overbudt, underretter vi dig via e-mail/sms.

Som budgiver kan du komme til at ramme en andens maksimumbud. Hvis to bud er ens, er det altid den person, der har afgivet det først, som har buddet.

Efter auktionen

Betaling på Traditionel Auktion

Et køb på en Traditionel Auktion skal betales senest otte dage efter hammerslaget. Du har tre muligheder for betaling:

 • I vores afdelinger med betalings-/kreditkort:
  Dankort, Visa, MasterCard, Maestro, Diners Club, JCB og China UnionPay eller kontant op til 19.999 kr.
 • Her på bruun-rasmussen.dk med betalings-/kreditkort:
  Dankort, Visa, MasterCard, Maestro, Diners Club og JCB
 • Via bankoverførsel til vores konto i Danske Bank:
  Kontonr.: 4183 4310970638 · Swift/BIC: DABADKKK · IBAN: DK4130004310970638

Betaling på Netauktion og Direkte Auktion

Når du har købt en genstand på en Netauktion eller Direkte Auktion, trækkes pengene automatisk umiddelbart efter hammerslaget på det betalings-/kreditkort, som du har registreret inden auktionen.

Ekstra omkostninger ved køb på auktion

Vi opkræver et salær for alle køb på vores auktioner.

 • Traditionelle Auktioner: Her tillægges hammerslagsprisen 30%, der dækker salær på 24% samt moms af salæret. For frimærker og mønter tillægges hammerslagsprisen 25%, der dækker salær på 20% samt moms af salæret.
 • Netauktionerne: Her tillægges hammerslagsprisen 25%, der dækker salær på 20% samt moms af salæret.
 • Direkte Auktion: Her tillægges hammerslagsprisen 18%, der dækker salær på 14,4% samt moms af salæret.

Visse genstande sælges efter særlige regler til fuldmoms. I disse tilfælde beregnes der moms på 25% af både hammerslag og salær.

For værker af nyere danske og visse udenlandske kunstnere skal der betales kunstnerafgift (følgeretsvederlag) til foreningen VISDA, der forvalter ophavsrettigheder. Det sker, når kunstneren enten er nulevende, eller døde inden for de seneste 70 år. Kunstnerafgiften udregnes efter hammerslagsprisen.

Kan jeg fortryde mit køb?
 • Hvis du køber en genstand på en Traditionel Auktion, har du ingen fortrydelsesret.
 • På Netauktion og Direkte Auktion har du 14 dages fortrydelsesret, hvis du er privat køber.
Afhentning/forsendelse
 • Efter en Traditionel Auktion og Netauktion kan du hente dit køb på den adresse, der fremgår af den e-mail, vi sender til dig i forlængelse af købet. Købte genstande på Traditionel Auktion skal være afhentet senest otte hverdage efter hammerslaget. Købte genstande på Netauktion skal være afhentet senest tirsdag i ugen efter hammerslag, hvorefter der vil blive pålagt transport- og opbevaringsgebyr. Umiddelbart efter købet sender vi dig en e-mail med den specifikke tidsfrist. Læs mere om afhentning. I henhold til gældende hvidvasklovgivning vil du i visse tilfælde blive bedt om at udlevere en række personlige oplysninger og fremvise billed-id, inden du kan få den købte genstand med hjem.
 • Efter et køb på Direkte Auktion vil genstanden blive fragtet hjem til dig. Gælder det en mindre genstand, sender sælger den via den af os anviste forsendelsesløsning senest tre dage efter, at din betaling er gennemført. Du får automatisk tilsendt et trackingnummer, så du kan følge pakkens vej til dig. Gælder købet en større genstand, vil den blive fragtet hjem til dig af en af vores transportører. Du vil blive kontaktet for aftale om et leveringstidspunkt.
  I henhold til gældende hvidvasklovgivning vil du i visse tilfælde blive bedt om at udlevere en række personlige oplysninger og fremvise billed-id, inden du kan få den købte genstand med hjem.
Hvad hvis jeg ikke selv kan hente mit køb efter en Traditionel Auktion eller Netauktion?

Kan du ikke selv afhente dit køb efter en Traditionel Auktion eller Netauktion, har du flere muligheder. Du kan sende en anden person eller en transportør, der mod fremvisning af fuldmagt kan få udleveret dit køb.

Du kan også bestille et tilbud på transport via din personlige side her på bruun-rasmussen.dk eller selv kontakte en af de transportleverandører, som vi samarbejder med.

For mindre genstandes vedkommende kan du bestille forsendelse. Prisen oplyser vi her på bruun-rasmussen.dk, når du byder på en genstand. Du kan også bestille Automatisk Levering for visse kategorier af genstande. Læs mere om forsendelse.

Læs mere