Omega

Til månen og tilbage igen

Louis Brandt fra den schweiziske by La Chaux-de-Fonds grundlagde i 1848 en lille urfabrik, som sidenhen skulle vokse sig til at blive en af de største i verden. Allerede 40 år efter grundlæggelsen var firmaet den største urfabrikant i hele Schweiz med en produktion på omtrent 100.000 ure om året. Omega er kendt for at producere alt fra gode hverdagsure til højresistente dykkerure og ikke mindst NASA’s officielle måneure. Firmaets udvikling indenfor både formgivning og teknologi gennem det 20. århundrede har betydet, at Omega stadig i dag er et af de mest indflydelsesrige urfirmaer på verdensplan. 

Omegas ikoniske modeller og værker tæller blandt andet Seamaster (1948), Constellation (1952), Géneve (1953), Speedmaster (1957), Railmaster (1957), De Ville (1967) og Co-Axial-værket, som blev introduceret af George Daniels i 1976.

Da NASA i løbet af 1960’erne udvalgte hvilket ur, som skulle pryde astronauternes håndled, testede de ure fra alle de største schweiziske producenter. Det eneste ur, som klarede alle de barske krav, var Omegas Speedmaster – selv nutidens astronauter ekviperes fortsat med dette navnkundige ur. Dette er dog ikke den eneste betydningsfulde model, som firmaet har lavet. Seamaster’en blev lanceret i 1948 og er siden blevet præsenteret i utallige udgaver, størrelser og materialer. Det bæres den dag i dag af alverdens dykkere, og at uret har medvirket i flere James Bond-film har kun bidraget yderligere til berømmelsen.