Hans J. Wegner

f. Tønder 1914, d. Gentofte 2007

Stolens mester

Hans Jørgensen Wegner er ét af de helt store navne i dansk designhistorie. Mange af hans kendte klassikere blev til i 1940-50’erne, men vinder fortsat stor anerkendelse verden over og er eftertragtede på auktion. Med en baggrund som møbelsnedker og arkitekt havde Hans J. Wegner både en indgående fornemmelse for træets egenskaber og en enestående sans for formgivning. Det designmæssige og kommercielle gennembrud fik han i årene lige efter 2. verdenskrig.

500 kendte danske møbelklassikere og Kennedy på Hans J. Wegners stol
Wegner formåede at koble idé og udførelse og skabte nogle af de mest kendte danske møbelklassikere. Hans mål var at gøre møblerne enkle og træet levende – at give det ånd og vitalitet. Han kaldes 'Stolens Mester', og tegnede op mod 500 stole i sin karriere, hvoraf mange betegnes som mesterværker: ”Kina-stolen”, ”Den runde stol/ The Chair”, ”Jakkens Hvile”, ”Bamse­stolen”, ”Y-stolen”, ”Delfin-stolen” og ”Flaglinestolen ”er blot få af dem, der har sikret Hans J. Wegner en plads i den internationale designhistorie.

I 1941 indledte Hans J. Wegner sit samarbejde med snedkermester Johannes Hansen, der førte til udviklingen af en række af Wegners mest kendte møbler. På Snedkerlaugets udstilling i 1949 præsenterede Wegner sin vel mest kendte stol, Den Runde Stol, som blev startskuddet på Danish Modern. Den helt store milepæl blev omtalen af dansk design i det amerikanske tidsskrift ”Interiors” i 1950, hvor samme stol blev omtalt som verdens smukkeste stol. Det hjalp også, at John F. Kennedy sad i den under verdens første tv-transmitterede debat mellem USA´s præsidentkandidater i 1960. Det blev ikke alene startskuddet til Hans J. Wegners egen verdensberømmelse, men også et internationalt gennembrud for dansk design i det hele taget. Eksporten af Wegners møbler var stærkt stigende op gennem 1950’erne og 60’erne, og ca. halvdelen af de møbler, som han udstillede på Snedkerlaugets udstilling kom i produktion. Wegner stoppede med at tegne møbler i 1993.

Hans J. Wegner og ”Danish Modern”
Fortællingen om dansk design tager ofte afsæt i de frugtbare parløb mellem dygtige møbelsnedkere og kreative møbeldesignere, der med udgangspunkt i teorier formuleret i 1920'erne og 30'erne vandt indpas efter 1945. Her skabte danske arkitekter i samarbejde med møbelsnedkere unikke møbler, berømmet i hele verden for enkelhed, genialitet, lækre naturmaterialer og æstetik, rodfæstet i en stærk, håndværksmæssig tradition.

Formgivere som Børge Mogensen, Ole Wanscher, Arne Jacobsen, Finn Juhl, Poul Kjærholm og Hans J. Wegner markerede sig i det, man siden har kaldt guldalderen i dansk møbelkunst. En gruppe der endnu tegner selve essensen af dansk design inden for modernismen med en særegen, skulpturel funktionalisme. Wegner samarbejdede med en række møbelproducenter som snedkermester Andreas Tuck, AP Stolen, Carl Hansen & Søn, Getama, Ry Møbler, Fritz Hansen, PP Møbler, Erik Jørgensen, Plan Møbler med flere. Denne stærke danske designtradition dannede grobund for en udvikling i måden at indrette sig på og nåede sit klimaks hen mod slutningen af 1960’erne. Nøgleordene her var kvalitet, håndværk, holdbarhed og naturens lys, materialer og farver.

På udstilling med Hans J. Wegner
Næsten alle store designmuseer i verden, fra The Museum of Modern Art i New York og Designmuseum Danmark i København til Die Neue Sammlung i München, udstiller Wegners møbler.  Allerede i 1937 havde Wegner vakt opmærksomhed, da han deltog i Snedkerlaugets årlige udstilling og vandt priser for bl.a. thesæt, sølvtøj og lysekrone. I 2014, i anledning af Wegners ”100-år”, udarbejdede både Kunstmuseet i Tønder og Designmuseum Danmark retrospektive udstillinger.

I dag har Wegner sit eget museum, Museum Wegner, i det gamle vandtårn i barndommens by Tønder. som anerkendelse af Hans J. Wegners store betydning uddeler Tønder Kommune hvert år en pris i Wegners navn. Formålet er at udbrede kendskabet til Tønder som Wegners fødeby og hans tilknytning til Tønder, samt at udbrede kendskabet til Kunstmuseet i Tønder som formidler af Wegners arbejde.

Hans J. Wegners nomineringer og priser

1951 – Lunningprisen

1951 – Grand Prix prisen på La Triennale di Milano

1956 – Eckersberg Medaillen

1959 – Æresdesigner indenfor industri af Royal Society of Arts i London

1961 – Prins Eugens Medalje

1969 – Honorary Royal Designer for Industry

1980 – Møbelprisen

1982 – C. F. Hansen Medaillen

1995 – Æresmedlem af Akademiet for de Skønne Kunster

1997 – The 8th International Design Award, Osaka, Japan

1997 – Æresdoktor ved Royal College of Art i London

Værker af Hans J. Wegner til salg hos Bruun Rasmussen
Hos Bruun Rasmussen har vi værker til salg, der vækker interesse og er aktuelle for samlere og købere. Her kan du holde øje med de værker af Hans J. Wegner, du kan byde på netop nu.

Er du sælger, kan du her læse en guide til hvordan du sætter kunst til salg på vores Live- og Onlineauktioner.

Relevante artikler