Finn Juhl

f. Frederiksberg 1912, d. Ordrup 1989

Skulpturelle former

Finn Juhl (1912 – 1989) var oprindeligt uddannet bygningsarkitekt, men det var møbelformgivning og indretning, der blev hans metier. I fællesskab med sin faste samarbejdspartner ­­– snedkermester Niels Vodder – skabte han på baggrund af banebrydende metoder og teknikker nogle af dansk designhistories mest ikoniske møbler. Møbler der har opnået status som kostbare samlerobjekter og museumsstykker.

Poetsofaen og de mange FJ-stole
Finn Juhl skilte sig ud fra mange af tidens andre møbelformgivere i en modstand mod den snævre forståelse af tidens idéer om funktion: ”Funktionalistisk er et idiotisk ord, der blot hentyder til visse geometriske flade- og linieforhold. Det dækker ikke den moderne stræben efter den rigtige form.” For Finn Juhl måtte funktionen således ikke stå alene. Herom vidner hans ikoniske ”Pelikanstolen” (1940), ”Poetsofaen” (1941), ”FJ45” lænestolen (1945) og ”Japanstolen” (1957).

FN, huset på Kratvænget og Ordrupgaard
I 1951 designede Finn Juhl indretningen til Formynderskabsrådets sal i FN’s hovedkvarter i New York, og i 1956-61 skabte han interiør til SAS-billetkontorer i Europa og Asien samt indretning af deres DC-8-fly. sammen med hustruen Inge-Marie Skaarup opførte Finn Juhl i 1942 huset på Kratvænget 15 i Ordrup. Det åbnede i 2008 som del af Ordrupgaards udstillinger. Med markant åbenhed i sin formgivning vendte Finn Juhl blikket mod den moderne, frie kunst. Han fornyede dansk møbeldesign og var blandt de første danske møbelarkitekter, der opnåede international anerkendelse.

Finn Juhl: "Drømmebordet". Udført som specialbestilling 1945 af snedkermester Niels Vodder. Hammerslag: 580.000 kr.