En symbolsk hyldest til livet
Billedkunstneren Henry Heerup (1907-93) står som den helt store humanist i dansk kunst og satte i sine folkekære værker store eksistentielle spørgsmål under lup. Med et legesygt og finurligt glimt i øjet bliver vi ført ind i en eventyrlig verden befolket af nøgne kvinder, elskende par, nisser, katte og livshjul i hans farverige værker.
I dansk sammenhæng står Heerup som vitalitetens og symbolernes mester. Han er elsket for sin fremstilling af eksistensens allerstørste temaer og dramaer i en direkte visuel stil, hvor følelser, livsstadier og tidens gang kommunikeres ved hjælp af bredt etablerede symboler. Hans værker kan samlet betegnes som en malerisk ode til livet med alt, hvad det rummer af både glæder og sorger.
Heerup var uddannet på Det Kgl. Kunstakademis Billedskole fra 1927-32 og kom til at indtage en enestående plads i dansk kunsthistorie med sit karakteristiske formsprog og spillede en afgørende rolle i udbredelsen af grafikken som kunstform. Heerup var ikke optaget af de skiftende trends i kunsten og gik sine egne veje. Alligevel var han gennem tiden en del af forskellige kunstsammenslutninger, fx Linien, Høst og ikke mindst CoBrA.