Franciska Clausen

f. Aabenraa 1899, d. sst. 1986

Mellem sensation, skandale og seksualitet

”Det er vist snart enestaaende, at en kvindelig dansk Kubist udstiller i Paris … egentlig har jeg Indtrykket af, at jeg er den eneste rigtige vaskeægte.”

Franciska Clausen (1899-1986) tilhører en eksklusiv kreds af danske kunstnere, hvis stjerne stråler særlig klart. Allerede som purung forlader hun Danmark til fordel for udlandets mere radikale og avancerede kunstbestræbelser.

I mere end 15 år opholder hun sig dels i Berlin, dels i Paris, hvor hun står i lære og modtager undervisning af først Vasilij Kandinskij og senere Fernand Leger.  Samtidig efterlader hun sig et vægtigt og selvstændigt aftryk til inspiration for flere af de store modernistiske mestre. Franciska Clausen opnår stor international anerkendelse i hendes levetid, mens berømmelsen på de hjemlige breddegrader ganske ufortjent lader vente på sig.

I dag kan hun betragtes som en af vores absolut betydeligste avantgardekunstnere med sit klare og kraftfulde udtryk, præget af konstruktivisternes tro på harmoni og frihed – Franciska Clausen er derfor aktuel som aldrig før. I 2022 var hun repræsenteret på en soloudstilling på ARoS.

Franciska Clausen