Kaare Klint

f. Frederiksberg 1888, d. København 1954

Stamfaderen til moderne møbelkunst

Arkitekten Kaare Klint er med rette blevet kaldt ”dansk møbelkunsts fader”. Som møbelformgiver og professor ved Kunstakademiets Møbelskole har han haft afgørende betydning for dansk designhistorie, og han inspirerede og formede en hel generation af Danmarks mest prominente arkitekter. 

Det særlige ved Kaare Klint var, at han ikke ønskede at skabe revolution inden for møbelkunsten. I stedet vente han blikket mod det eksisterende og forfinede traditionen og håndværket i sit forsøg på at skabe nye og mere tidssvarende møbler tilpasset det moderne menneskes behov. Kendetegnende for hans møbler er bearbejdningen af materialer som træ og skind, ofte kombineret med inspiration fra tidligere stilarter eller andre kulturer. Han var grundlæggende imod funktionalismens brug af nye materialer som stål og forenklede forarbejdningsprocesser.

Nogle af Kaare Klints mest kendte møbler er Faaborgstolen fra 1914, Den røde stol fra 1927, Safaristolen og Additionssofaen fra 1933 og sofaen med høje vanger fra 1930, som han tegnede til statsminister Thorvald Staunings kontor. Han formgav også tekstiler og lamper for familiens firma Le Klint.