Fritz Syberg

f. Faaborg 1862, d. Kerteminde 1939

Naturen, familielivet og de 7 børn

Da Fritz Syberg var 2 år gammel døde hans far.  Da han var 9 rullede han skrå. Da han var 13 blev han svinedreng på en forpagtergård. Da han var 18 døde hans mor på fattiggården. Slet ikke en usædvanlig barndom i 1800-tallet. Men den unge Fritz Syberg havde specielle talenter, og ad forskellige fynske veje lykkedes det ham at blive optaget på historiemaleren Kristian Zahrtmanns første elevhold på Kunstnernes Frie Studieskole i 1885.

Livet gengivet på lærred og papir
Allerede et par år efter illustrerede Syberg H.C. Andersens eventyr ”Historien om en moder” med 18 værker (1895-98), der siden er blevet kaldt hans kunstneriske monument over moderkærligheden. Fritz Syberg malede det nære, dagliglivets følelser og stemninger. Han lod sig opsluge af verden og besøgte Paris for at opleve impressionisterne. Han gengav på lærred og papir sit hjem og sine egne stuer. Han portrætterede hustruen Anna Syberg og deres syv børn, naturen og omgivelserne omkring hjemmet i Pilegårdens have i Kerteminde.

Fynbomalerne Fritz Syberg, Peter Hansen og Johannes Larsen
Fritz Syberg udgjorde sammen med Peter Hansen og Johannes Larsen kernen i kunstnergruppen Fynboerne (som også Anna Syberg og Alhed Larsen). De mødtes som elever på Kristian Zahrtmanns skole i København og debuterede sammen på Den Frie Udstilling i 1894. Fynbomalerne var i modsætning til tidens stil dybt forankret i den danske natur. Deres foretrukne motiver var det danske landskab, det nære familieliv og landbefolkningens arbejde. Formsproget var overvejende naturalistisk i modsætning til de samtidige symbolister. Gruppen blev nedsættende kaldt for ”bondemalerne”. Fynbomalerne vakte nemlig forargelse og debat i samtiden. Som gruppe fik de sidenhen en central plads i dansk kunsthistorie.