Den sidste storfyrstinde

Fra en opvækst i overdådig luksus ved det russiske hof til et liv i beskedne kår og landflygtighed i Vesten. Olgas liv var rigt på kontraster.

Barndommen i Rusland

Olga kom til verden i paladset Peterhof lidt uden for Skt. Petersborg som den sidste i en børneflok på seks. Hun blev født ind i en umådelig rig og magtfuld slægt, men samtidig også ind i en urolig tid for Rusland. Overalt ulmede revolutionære bevægelser, der ønskede at afskaffe zarvældet. I 1881 mistede Olgas farfar, Alexander II, livet ved et bombeattentat, og tronen blev overladt til Olgas far, der nu kunne kalde sig Alexander III.

Olga voksede op blandt imponerende kunstværker og kunstskatte på Romanov-familiens syv paladser, der ud over familien husede 15.000 tjenestefolk. Hun følte sig tættest knyttet til sin far og den engelske barnepige. I sine erindringer fortæller Olga om sit alt andet end nære forhold til moren, der frem for alt elskede det officielle liv som Ruslands majestætiske midtpunkt: ”Faktisk var et besøg i hendes [Dagmars] gemakker en pligt, som Njanja [barnepigen] pålagde mig. Jeg kunne aldrig være naturlig. Hun [Dagmar] nærede en sand rædsel for alt, hvad der gik ud over etikettens og det sømmeliges grænser.”

Mor og datter havde dog én ting til fælles: kunstneriske evner. I Danmark var Dagmar blevet undervist af maleren Heinrich Buntzen, og hun opdagede tidligt sin yngste datters talent. Hun lod derfor Olga undervise af maleren Stanislaw Johannowitsch Zukowski (1873-1944). Kunsten blev på mange måder Olgas helle og store lidenskab. Her kunne hun søge tilflugt, når de mange omvæltninger og dramatiske prøvelser kom for tæt på. Hun blev med tiden en anerkendt kunstner, der især koncentrerede sig om landskabs- og blomstermotiver.

Kærlighed og krig

I 1901 indgik Olga i et arrangeret ægteskab med Prins Peter af Oldenburg (1868-1924), men forholdet var ulykkeligt og opløstes i 1916. Senere samme år blev hun gift med den mand, hun i 13 år havde været hemmeligt forelsket i, oberst Nikolaj Kulikovsky.

Under Første Verdenskrig fungerede Olga i tre år som Røde Kors-sygeplejerske ved militærhospitalerne på Østfronten. Hun fortæller i sine erindringer: ”Gang på gang fløj jeg ud af min seng og hen til vinduet, for jeg syntes, jeg hørte ambulancerne komme. Sommetider passede det [...] andre gange var det min trætte hjerne, der fantaserede sig til den forfærdelige lyd, der betød nye lidelser for så mange unge, livsglade mænd [...]. På denne stue mødte jeg krigen i al dens ulykke.”

Revolutionen og flugten til Danmark

I 1917 vendte Revolutionen endnu en gang op og ned på Olgas tilværelse, da hun og andre dele af den kejserlige familie blev holdt i fangenskab på Krim ved Sortehavet indtil 1919. Flere af Romanov-familiens medlemmer mistede livet under revolutionen, bl.a. Olgas to brødre Mikhail og Nikolaj II, der var Ruslands sidste zar. I 1920 flygtede ægteparret Kulikovsky og deres to sønner til Danmark, som Olga kendte godt fra ferier på Fredensborg Slot hos ”Europas svigerforældre,” Christian IX og Dronning Louise. I første omgang flyttede familien ind på Hvidøre ved Klampenborg, hvor Dagmar, der var flygtet året før, havde bosat sig.

Fra Ballerup til Canada

Efter kejserinde Dagmars død i 1928 købte Olga og hendes mand gården Knudsminde i Ballerup, og her drev Nikolaj landbrug, mens Olga arbejdede med sin kunst. Hendes naturalistiske landskabs- og blomsterbilleder var populære, og de blev jævnligt udstillet på bl.a. Charlottenborg. Ægteparret boede i Ballerup indtil efter Anden Verdenskrig, hvor de af sikkerhedsmæssige årsager valgte at emigrere til Cooksville i Canada. I 1958 mistede Olga sin mand, og to år senere døde storfyrstinden selv i beskedne kår og langt fra sit hjemland. 

Storfyrstinde Olga-samlingen kommer under hammeren i forbindelse med Bruun Rasmussens Russiske auktion den 3.-4. december 2007 i Bredgade 33 i København. Der er eftersyn på samlingen samme sted fra den 22. til den 26. november.

Læs mere om auktionen

Læs mere om Storfyrstinde Olgas liv i kataloget

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Kasper Nielsen: +45 3343 6988 

For yderligere information, kontakt venligst:

Kasper Nielsen: +45 3343 6988 

For yderligere information, kontakt venligst:

Kasper Nielsen: +45 3343 6988 

For yderligere information, kontakt venligst:

Kasper Nielsen: +45 3343 6988 

For yderligere information, kontakt venligst:

Kasper Nielsen: +45 3343 6988