Afdelingen i Bredgade

Åbningstider

Afdelingen holder åbent i forbindelse med de internationale auktioner mandag til fredag kl. 10-17 – fra mandag før eftersynet starter og indtil 14 dage efter auktionen er afsluttet.

NB: Se eftersynets specifikke åbningstider

For vurdering og indlevering henvises til Sundkrogsgade 30 i Københavns Nordhavn.

Adresse

Bredgade 33

DK-1260 København K

Telefon

Fax

+45 8818 1111

+45 8818 1112

E-mail

bredgade@bruun-rasmussen.dk

 

Sådan finder De vej

Bruun Rasmussens hus i Bredgade 33

Huset i Bredgade 33 er det ældste af Bruun Rasmussens tre store huse. Dette hus blev i 1947 købt af Arne Bruun Rasmussen, der var heldig at få bygningen billigt.

En kommunal saneringsplan fra 1942 dømte huset til nedrivning. Både nr. 27, 29, 31 og en del af 33 skulle ifølge planen rives ned, så Sankt Annæ Plads kunne føres igennem til Borgergade, tværs over Store Kongensgade. Chr. X's rytterstatue, der i dag kigger direkte ind i Bruun Rasmussens eftersynslokaler (og ikke til Kgs. Have, som oprindelig planlagt), var et led i denne plan.

Om købet af ejendommen har Arne Bruun Rasmussen udtalt: “Jeg søgte med lys og lygte efter en passende ejendom i den indre by, og takket være min gode ven, landsretssagfører Henry Fischer-Hansen, lykkedes det mig at erhverve ejendommen i Bredgade 33.” 

Bygningens historie

Bygningen stammer fra 1794, hvor den blev bestilt af skibskaptajn Ole Gjødesen og tegnet af arkitekten Andreas Hallander. Det er en stilfuld klassicistisk bygning med 7 fag mod gaden og 3 store herskabslejligheder fordelt over 3 etager. Ved bygningens opførelse hed gaden Norgesgade, og først i 1877 fik den navnet Bredgade. 

Én af de vigtigste ejere af huset har været DFDS’s grundlægger, skibsreder H.P. Prior (1813-75), der i 1850 købte forhuset med udsigt til havnen. Da Prior købte huset, var der i den nuværende gård stalde og en stor have.

I 1865-66 sløjfede Prior en del af haven til fordel for et baghus, som skulle være atelier til hans søn Lauritz, der var billedhugger.

Atelierbygningens arkitekt var Wilhelm Petersen, og på bygningen ses relieffer med symbolsk indhold forestillende malerkunsten, arkitekturen og billedhuggerkunsten. Derudover ses en række portrætmedaljoner, hvoraf den ene forestiller den store danske billedhugger Bertel Thorvaldsen.

Dette baghus har efter Priors tid fungeret som atelier for mange kendte danske kunstnere såsom bl.a. Carl Bloch, P.S. Krøyer, Laurits Tuxen og Edvard Weie, ligesom det har huset flere kunstskoler. Både baghuset og huset ud mod Bredgade er i dag fredede bygninger.