Året, der gik!
P.S. Krøyer: "En Flok Drenge ude i det solglitrende Vand" (1892). Signeret. Olie på lærred. 38,5 x 60,5 cm. Hammerslag: 3 mio. kr.
Kinesisk silkemaleri fra ca. 1800. 133 x 71 cm. Monteret i ramme. Hammerslag: 2.450.000 kr.
Russisk Fabergé pragtkovsh af forgyldt sølv. Mester: Feodor Rückert, Moskva 1908-1917. Hammerslag: 1,3 mio. kr.
Flemming Lassen: "Den trætte Mand" (1936). Overpolstret lænestol. Udført hos snedkermester A.J. Iversen. Hammerslag: 620.000 kr.
Nu er året ved at være omme, og vi går juletiden i møde. Jeg vil derfor benytte lejligheden til for en kort stund at vende blikket tilbage på det forgangne år, hvor vi primært har haft travlt med at skaffe de allerbedste kunstgenstande for at tilfredsstille efterspørgslen på vores auktioner. Året har fulgt sin vanlige gang med vurdering, katalogisering, fotografering, produktion af auktionskataloger og afholdelse af de traditionelle auktioner i henholdsvis Bredgade og Københavns Nordhavn samt de daglige net-auktioner her på hjemmesiden. I alt har flere end 100.000 katalognumre med kunst, antikviteter, design, smykker, armbåndsure og samlerobjekter været under hammeren.
Auktionshuset på tv
2013 kom imidlertid også til at stå i fjernsynets tegn. Året blev indledt med optagelser til DR1’s nye satsning, tv-serien ”Auktionshuset”. Den skulle handle om hverdagen og de store begivenheder her hos Bruun Rasmussen, og et tv-hold fulgte os på nært hold under forberedelserne til auktionerne, på vurderinger i private hjem og det daglige arbejde i vores forskellige afdelinger.
Første sæson havde premiere i slutningen af februar, og anden sæson er nu blevet vist hver torsdag aften i den bedste sendetid og afsluttes med en særlig juleudsendelse på søndag den 22. december kl. 20. Begge sæsoner har været en udtalt seersucces, og flere af afsnittene har ligefrem befundet sig blandt ugens mest sete programmer med op til 800.000 seere. Selvom det selvfølgelig til tider har været lidt af en udfordring at have et kamera, der kigger med over skulderen, er vi hos Bruun Rasmussen selvsagt glade for succesen og kan kun være stolte over, at man finder vores verden interessant at følge med i.
Millionhammerslagenes år
Hos os har vi kunsten tæt inde på livet hver dag, og det oplever vi som et stort privilegium. Vi lever af at gøre det, som vi er bedst til – at formidle salg af kunst på auktion. I løbet af et år støder vi på mange fantastiske kunstgenstande, og et tilbageblik for mig bliver derfor også en kavalkade over nogle af de mest bemærkelsesværdige, vi har haft under hammeren i det forgangne år.
2013 blev et udpræget godt år for os i auktionsbranchen, hvor vi har oplevet en stigende efterspørgsel. Det ser ud til, at markedet igen er på vej i den rigtige retning efter nogle vanskelige år. Året har budt på mange flotte hammerslag – og endda ti i millionklassen. Årets rekord var 3 mio. kr. for P.S. Krøyers formidable impressionistiske skildring af en flok badende drenge på Skagen Strand fra 1892. En stor forgyldt bronze buddha, der i sin tid blev erhvervet i Kina af den tidligere direktør for Østasiatisk Kompagni, Henrik V. Jacobsen, gik tilbage til Kina for et hammerslag på 2,8 mio. kr. Statens Museum for Kunst erhvervede for halvanden million et charmerende cirkulært maleri af C.W. Eckersberg, der skildrer et feststemt selskab i søndagstøjet i en sejlbåd på havet ud for Charlottenlund.
Et kinesisk maleri på silke fra det 18. århundrede forstillende en bueskytte opnåede en rekordpris på 2.450.000 kr. i hammerslag mod en vurdering på blot 25.000 kr. Det var næsten 100 gange mere end vurderingen, og den mest nærliggende forklaring er vel nok, at vi i dette tilfælde ikke var så gode til at vurdere, som til at sælge …! Disse enorme prisdifferencer ser vi ofte på de orientalske kunstgenstande rundt omkring hos de internationale auktionshuse. I Kina kan man kun i ringe grad erhverve ældre kunst, fordi Formand Mao gjorde, hvad han kunne for at tilintetgøre alt, der relaterede til Kinas storhedsperiode under kejsertiden. Kineserne er derfor meget interesserede i at erhverve deres kulturarv tilbage til landet, hvilket er årsagen til prisernes himmelflugt.
Russisk kunst og dansk design
Et andet område, hvor priserne har en tendens til at løbe løbsk er russisk kunst og kunstindustri, som næsten altid erhverves af russere. Det sidste område, hvor prisekspansionen har været særdeles markant er til gengæld noget så lokalt som sjældne danske designmøbler, tegnet af nogle af vores førende arkitekter, der er stærkt eftertragtede blandt samlere både i Europa, Amerika og Fjernøsten. Det blev netop bevist i Bredgade, da vi slog verdensrekord på møbler af brødrene Flemming og Mogens Lassen.
Allerede i slutningen af februar blænder vi op for en ny international auktion, hvor vi blandt andet fejrer 100-året for et uomgængeligt navn i nyere dansk kunsthistorie, nemlig Asger Jorn. Vi er i den anledning i færd med at samle en række malerier udført af Jorn og kredsen omkring ham.
Med disse ord vil jeg ønske alle en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår!
Jesper Bruun Rasmussen