Sjælden mønt fra Oluf Hungers regeringsperiode

Mønter præget under Oluf Hunger hører til blandt de mest legendariske sjældenheder i dansk numismatik. Når vi den 7. maj sætter mønter, medaljer og pengesedler under hammeren på Traditionel Auktion i København, er højdepunktet ikke desto mindre et sådant eksemplar.


Og som om dette ikke var nok i sig selv – den udbudte penning har Easmun som møntpræger, og netop disse varianter er de mest sjældne fra Oluf Hungers tid. Mønten er sandsynligvis den eneste af sin slags i privateje. Oluf Hunger regerede det danske rige i årene 1086-95. Motivet på mønten viser Oluf Hungers ældre brødre, Knud den Hellige og Benedikt, der begge blev dræbt i Albani kirke i Odense i 1086 som følge af et bondeoprør. Knud den Hellige var den første dansker, der blev kanoniseret som helgen, og mønten kan være præget som en tidlig ”erindringsmønt”.

Guds straf eller global opvarmning?

I Oluf Hungers første regeringsår var Danmark præget af dårlig høst, hvilket førte til hungersnød. Mange anså det som Guds straf for, at Knud var blevet dræbt. Historien om mordet i Albani Kirke er blevet formidlet op gennem tiden i billedkunsten og litteraturen. Således også hos Saxo”... nu fik man svedne Agre, i Vaar og Skærsommer, af Hede og Tørke, saa der blev hartad hverken Aks eller Straa, og naar saa Høsten kom, fik man øsende Regn og styrtende Vande”. Det kunne lyde som en henvisning til vore dages globale opvarmning, men drejer sig netop om tiden efter mordet på Knud den Hellige. Det var som følge af rigets kritiske tilstand, at Oluf kom til at trækkes med det kedelige tilnavn, ”Hunger”.

Auktionen byder i alt på 415 katalognumre, og andre højdepunkter tæller sjældne pengesedler fra Dansk Vestindien, opiumsvægte fra Asien og en seglmedaljon til den danske kongelov af 1665. Alle er velkomne!
 

Auktion: Tirsdag den 7. maj kl. 10 på Baltikavej 10 i Københavns Nordhavn

Eftersyn: På samme adresse den 6. maj kl. 10-17 og den 7. maj kl. 8.30 og frem til auktionens afslutning.

Se hele udvalget her

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Anders Gudmundsson: 8818 1205 · ag@bruun-rasmussen.dk

Michael Fornitz: 8818 1201 · mfo@bruun-rasmussen.dk

Michael Märcher: 8818 1202 · mm@bruun-rasmussen.dk

Brian Lohmann: 8818 1213 · blo@bruun-rasmussen.dk

Henrik Möller: 8818 1203 · hem@bruun-rasmussen.dk

Mogens Hansen: 8818 1228 · mh@bruun-rasmussen.dk