Året, der gik – tilbageblik på 2018

Hos Bruun Rasmussen har vi brugt de første uger af 2019 på at tage imod kunstgenstande til årets første auktion i Bredgade. Familien Bruun Rasmussen og administrerende direktør Jakob Dupont vil dog for en stund vende blikket tilbage på det forgangne år og se på nogle af de hammerslag og begivenheder, der tegnede året. 


Både familien Bruun Rasmussen og Jakob Dupont har deres daglige gang i arkitekten Kim Utzons egyptiskinspirerede bygning, der udgør auktionshusets hovedkontor. Den massive bygning tårner sig op som et fort i Københavns Nordhavn – et område i rivende udvikling. Fra deres kontorer er der udsigt over såvel gammel industri som nybyggede liebhaverboliger langs Nordkysten og Øresund. En blanding af nyt og gammelt, der også er sigende for den virksomhed, som bygningen huser. 

2018 blev et virkeligt godt år i auktionshuset. Vanen tro afholdt vi fire Internationale Auktioner i Bredgade samt Netauktioner stort set hver dag gennem hele året, og det resulterede i en omsætning på den gode side af en halv milliard kroner. Vi er stolte over, at vi nu for sjette gang i træk har udsigt til at komme ud med et flot årsregnskab, og at vi for alvor har manifesteret os som Skandinaviens førende auktionshus”, fortæller Jesper Bruun Rasmussen.  

Anden og tredje generation af familien Bruun Rasmussen, Frederik, Alexa og Jesper. 

Millionhammerslag i Bredgade

Ved årets slutning fejrede vi vores 70-års firma-jubilæum med et brag af en auktion i den gamle sal i Bredgade med masser af gæster: 

Man kan roligt sige, at det blev fejret med manér, for jubilæumsauktionen blev omsætningsmæssigt den største siden finanskrisen. I det hele taget bød året på mange glædelige overraskelser. I alt kom omkring 70.000 kunstgenstande under hammeren, og 19 gange lød hammerslaget på over en million kroner. Årets højeste pris på 4,8 mio. kr. gjaldt et ”old master”-maleri fra 1625 af den hollandske barokmaler Pieter Claesz. Det blev købt af Nivaagaards Malerisamling”, siger Jesper Bruun Rasmussen og fortsætter: ”Det interessante i år var, at disse millionhammerslag blev slået på et bredt udsnit af de kategorier, som vi udbyder – lige fra guldaldermalerier og kinesiske buddha-figurer til kongelige smykker og et væsentligt designikon i form af et flygel, som Poul Henningsen formgav i begyndelsen af 1930’erne”. 

Pieter Claesz: Måltidsstykke. 1625. Signeret. Olie på træ. 43,5 x 62,5 cm. Købt af Nivaagaards Malerisamling til et hammerslag på 4,8 mio. kr. i foråret 2018.

Poul Henningsen: "PH-flygel". Formgivet 1931. Sortlakeret træ, forkromet stål, skind og plexiglas. Solgt på jubilæumsauktionen i december til en verdensrekord på 2,45 mio. kr. 
 

Oplev højdepunkterne fra auktionerne i 2018 i filmen her.

Fra lokalt til globalt auktionshus

I det seneste år har vi arbejdet for at blive et mere tilgængeligt auktionshus. Godt hjulpet på vej af en generel interesse i samfundet for kunst, design og genbrug er projektet lykkedes rigtig godt. Vi kan mærke, at langt flere mennesker end tidligere oplever det at gå på auktion som noget for dem. 

På en måde er vi nok blevet afmystificeret og støvet lidt af i omverdenens bevidsthed. Folk har fået øjnene op for, at man hverken behøver være velhavende eller kunstkender for at købe noget på auktion. Samtidig har vi de seneste år for alvor kunnet mærke resultatet af vores arbejde for en internationalisering af virksomheden. Udlandet har fået øjnene op for Bruun Rasmussen som et alternativ til de store auktionshuse i London og New York, og det har gjort os til en markant spiller på det internationale kunstmarked. Vi er kort sagt gået fra at være et lokalt til et globalt auktionshus, og i dag kommer vores kunder fra hele verden”, lyder det fra Jakob Dupont. 

Administrerende direktør, Jakob Dupont. 

Et auktionshus – tre typer auktioner

Årets helt store satsning var lanceringen af den nye auktionstype ”Direkte Auktion”, som foregår online på bruun-rasmussen.dk. Her kan man hjemmefra købe og sælge genstande inden for de samme kategorier som på de velkendte auktionstyper, Traditionel Auktion og Netauktion. Det er vores erfarne eksperter, der som altid vurderer og beskriver, men prislejet er langt lavere, og sælger står selv for fotografering og afsendelse af den pågældende genstand. Til gengæld er både sælger- og købersalær lavere end på de andre auktionstyper.

Som auktionshus har vi nu tre ben at stå på – Traditionel Auktion, Netauktion og Direkte Auktion, hvilket giver os et langt mere modstandsdygtigt fundament og gør os mere konkurrencedygtige.Det nye innovative tiltag vil sandsynligvis blive startskuddet til forandringer i hele auktionsbranchen. Satsningen er et led i bestræbelsen på at være et tilgængeligt auktionshus. I stedet for kun at basere vores forretning på eksklusivitet for de få, tilbyder vi nu også kvalitet for de mange”, siger Jakob Dupont.

Et kig i krystalkuglen

Hos Bruun Rasmussen ser vi lyst på fremtiden og glæder os til mødet med kunstsamlere og de mange kunstgenstande, der vil komme forbi os i det nye år. Samtidig glæder vi os til at invitere både gamle kendinge og nytilkomne kunder indenfor til begivenhederne i 2019. Allerede fra den 21.-25. februar byder vi velkommen til årets første eftersyn i Bredgade, der efterfølges af Traditionel Auktion over kunst, antikviteter, design, smykker, armbåndsure og meget andet. 

Bruun Rasmussen ønsker godt nytår og på et snarligt gensyn!
 

Klik, for at se de 19 millionhammerslag fra 2018.