Vin bjærget fra et gammelt skibsvrag

En sjældent gammel årgangsvin med originalt indhold fra begyndelsen af 1700-tallet, ovenikøbet bjærget fra et skibsvrag på bunden af havet ud for den hollandske kyst, kan nu blive din. Det er samtidig den ældste vin, vi hos Bruun Rasmussen nogensinde har udbudt.

 

Lige nu kan du byde med på en ganske særlig og meget gammel flaske vin, som giver begrebet årgangsvin helt nye dybder. Vinen stammer fra begyndelsen af 1700-tallet. Det er yderst sjældent, at vine i den alder udbydes i fri handel. I dag kendes kun en håndfuld af denne type i privateje. Og så bærer vinen på en historie lidt ud over det sædvanlige.

Kun få intakte flasker efter forlis

Vinen var i 1735 ombord på det hollandske handelsskib ”Vliegend Hert” (Flyvende Hjort) på vej mod Jakarta i Indonesien. Men fire timer efter afrejsen fra Holland stødte skibet på grund og forliste. De 256 besætningsmedlemmer gik ned sammen med skibet og dets værdifulde last. Skibet blev først bjærget i 1981. Her blev nogle hundrede flasker hevet op fra havets bund sammen med en skat bestående af flere tusinde guld- og sølvmønter. De fleste af flaskerne var dog slået i stykker eller på anden måde gået til. Kun nogle få var intakte og med det originale indhold, som den flaske, der nu udbydes på auktion.

”Onion-bottle” med originalt indhold

Vinen er svær at årgangsbestemme, da flasker i 1700-tallet ikke var udstyret med årgangsetiketter. Og selv hvis de var, ville etiketten på denne flaske for længst være gået til, da den har ligget ca. 250 år i et skibsvrag på havets bund. Vinekspert Henrik Christensen fortæller, at det af samme grund er svært at udtale sig specifikt omkring flaskens indhold: ”Der er tale om en flaske af typen ”onion-bottle”. Den var typisk for perioden fra slutningen af 1600-tallet til midten af 1700-tallet og blev brugt til alle typer af vin. Så flasketypen fortæller ikke så meget om andet end alderen,” siger han og fortsætter: ”Men det, vi med sikkerhed kan sige er, at Holland havde en handel med vin fra den tyske del af Rhinen, ligesom de havde handelsruter, som løb ned over Pyrenæerne til Portugal og Spanien, så sandsynligheden for, at det kan være en portvin eller Madeira, er også til stede.

Henrik Christensen fortæller videre, at vinen er så autentisk, som en vin af den alder overhovedet kan være med originalt indhold og prop. ”Og så er den indhyllet i et smukt lag af perlemor efter 250 år på havets bund.” De fleste af flaskerne fra ”Vliegend Hert” er i dag ejet af museer og kan bl.a. ses på det maritime museum i Vlissingen i Holland.

Hør vores vinekspert Henrik Christensen fortælle historien om den ældste vin

Se alle vinene på auktion

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Anders Gudmundsson: 8818 1205 · ag@bruun-rasmussen.dk