Danmarks dyreste mønt på auktion!
Uanset om man samler på mønter eller ej, bør man unde sig selv at studere kat.nr. 447 – en dobbelt speciedaler slået i Norge i 1658 under den danske konge Frederik III. ”Unik” – næppe noget andet ord har en så forjættende klang i en møntsamlers øre. Unikke hovedtyper befinder sig med få undtagelser kun på museer, og for selv de største samlere vil det absolut optimale derfor være et stykke, om hvilket man kan sige, at det er ”unikt i privateje”.
Når vi derfor kan præsentere en imposant hovedtype, der ikke blot er virkelig unik, men hidtil har været ganske ukendt både for samlere og museumsfolk i ind- og udland, så vil vi nok blive undskyldt, at vi ikke holder os tilbage for at tale om en sensation. At denne pragtmønt er dømt til at blive den dyreste mønt, der nogensinde er solgt på auktion i Danmark, er helt naturligt, for hvad den har i sjældenhed, har den tillige i æstetisk appeal, kvalitet og historisk betydning.
Ældre danske mønter
Generelt kan vi præsentere et helt usædvanlig fint udbud af ældre danske og dansk-norske mønter, heraf ikke mindre end 70 eksemplarer præget før Valdemar d. Store besteg tronen i 1154. For at give et indtryk af de markante mønttyper fra nyere historisk tid kan i flæng nævnes: tyve dobbelt-, hel- , eller halvspecier fra Christian IV, elleve Ebenezer-stykker slået i forbindelse med stormen på København i 1659, toogtyve norske kronestykker fra Christian V, fire rejsedalere præget til Frederik V's rejse i Norge i 1749, fem Albertsdalere fra Christian VII, nitten enkelt og dobbelt d'or osv., osv.
Antikke sjældenheder
Antallet af antikke mønter er beskedent, men kvaliteten er høj, og det ultimative ikon i den antikke verdens numismatik, en signeret dekadrakme fra Syracusa, hører ikke just til almindelighederne på danske auktioner. Særlig interessant blandt de udenlandske mønter er et fint eksemplar af en irsk penning fra den sene vikingetid, der kun kendes i ganske få eksemplarer.
Pengesedler
Afdelingen af pengesedler anføres fornemt af en hundredekroneseddel fra 1894 og to halvtredskronesedler fra 1900 og 1907 og fortsætter bl.a. med ikke mindre end fem forskellige underskriftsvarianter af den uhyre sjældne hundredekroneseddel fra 1924 uden litra A, som af forfatterne til Siegs seddelkatalog 2014 kun var kendt i to eksemplarer i alt!
Medailler
Smukke historiske medailler, som mange møntsamlere ganske uforståeligt ikke interesserer sig for, har også fundet vej til auktionen, der meget passende afsluttes med et andet auktionskatalog nemlig værket over lensgreve Otto Thotts fremragende mønt- og medaillesamling, der solgtes i 1788 og 1789.
Som sædvanlig glæder vi os til at byde ”små” som ”store” samlere velkommen til en lang dag, der denne gang vil skrive auktionshistorie.
Auktion og eftersyn
Auktionen finder sted tirsdag den 3. november kl. 10 på Baltikavej 10 i Københavns Nordhavn. Eftersynet foregår på samme adresse på følgende dage:
-
Søndag 1/11 kl. 10-17 (på Møntbørs 2015)
-
Fredag 23/10 kl. 10-15.30
-
Mandag 2/11 kl. 10-17
-
Tirsdag 3/11 kl. 9-10
For yderligere information, kontakt venligst:
Anders Gudmundsson: 8818 1205 · ag@bruun-rasmussen.dk
Michael Fornitz: 8818 1201 · mfo@bruun-rasmussen.dk
Henrik Berndt: 8818 1202 · hbe@bruun-rasmussen.dk
Mogens Hansen: 2127 2198 · mh@bruun-rasmussen.dk
Brian Lohmann: 8818 1213 · blo@bruun-rasmussen.dk
Henrik Möller: 8818 1203 · hem@bruun-rasmussen.dk