Forårets traditionelle møntauktion i Nordhavn

Den 12. maj kaster vi både lys over danmarkshistorien og fjernere egnes numismatiske frembringelser på den traditionelle møntauktion.

Er mønter kun for verdensfjerne nørder?

Numismatikere bliver ofte af den brede offentlighed anset for en samling lidt verdensfjerne nørder, der oplever verden gennem en lup. Selvfølgelig findes disse karikerede typer også, men grundlægende er denne karakteristik ganske misvisende, og møntsamlere må siges at dække hele spektret fra ung til gammel, fra rig til fattig, med uddannelsesniveauer fra grundskole til ph.d.-niveau, mange er i forrygende fysisk form og andre ikke, men alligevel har de dedikerede samlere noget til fælles: kærligheden til historien, en ofte veludviklet fornemmelse for æstetik samt ikke mindst evnen til bogstaveligt talt at se det store i det små. Læseren af dette hører formentlig allerede blandt de ”frelste”, der forstår glæden ved numismatikken. I det følgende har vi fremhævet en række af auktionens effekter, der øjensynligt både vil interesse samlerne og de mere uindviede.

Mylius Erichens fatale ekspedition

Det hører til sjældenhederne, at en møntauktion kan byde på emner, der helt synes at transcendere ethvert forsøg på at blive kategoriseret som et blot og bart numismatisk samlerobjekt, men dette er ikke desto mindre tilfældet for et par lots på den pågældende auktion. Det gælder f.eks. en 120 gram tung medalje smukt præget i det pureste guld, der blev tildelt J.P. Koch i 1909 efter en af de mest sagnomspundne begivenheder i det 20. århundredes danmarkshistorie – nemlig den fatale Mylius Erichens Expedition til Nordøstgrønland.

Danmarkshistorien fortsat

Med lot 5519 bliver danmarkshistorien ligeledes næsten håndgribeligt vakt til live, idet det indeholder såvel bryststjernen som ordenskæden til Dannebrogsordenen tilhørende general Peter Frederik Steinmann (1812-1894), der var en af de mest betydningsfulde skikkelser i krigen i 1864. Er man i øvrigt interesseret i vores lands historie, bør hele 53 lots af danske mønter præget mellem den tidlige vikingetid og valdemarstiden nok vække opmærksomhed.

Auktionens mest kostbare mønt

Vores mest folkekære regent, Christian IV, er repræsenteret med hele 51 danske numre. Også auktionens mest kostbare mønt, en såkaldt ”jefimok”, er præget under Christian IV. Det drejer sig om en norsk speciedaler fra 1632, der ved hjælp af to kontramarkeringer er forvandlet til gangbart betalingsmiddel i Rusland. Det er sjældent, at to nationer med lige stor ret kan ”gøre krav” på en mønt, og det bliver spændende at følge, hvorvidt denne uhyre sjældne prægning havner i en norsk eller i en russisk samling.

Klenodier fra det store udland

Auktionen indledes imidlertid af en fin suite af 55 antikke græske, romerske og byzantinske stykker, mens de ”nyere” udenlandske mønter anføres af et naturstridigt velbevaret eksemplar af en dukat fra Danzig præget i år 1670. Auktionen afrundes som sædvanligt med en fin række pengesedler, hvoraf specielt må nævnes ikke mindre end 10 fint bevarede Ming-sedler fra Sophus Blacks internationalt berømte kinesiske samling.

Vi håber at gense alle ovennævnte afskygninger af etablerede numismatikere, men også at kunne byde velkommen til nye ansigter på forårets store møntauktion!

Kom til eftersyn og auktion

Auktion: tirsdag 12/5 kl. 10 på Baltikavej 10 i Københavns Nordhavn.

Eftersyn: fredag 8/5 kl. 10-15.30, mandag 11/5 kl. 10-17 og tirsdag 12/5 kl. 9-10 på samme adresse.

 

Se alle udbudte effekter

Download kataloget

Bestil kataloget

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Michael Fornitz: +45 8818 1201 · mfo@bruun-rasmussen.dk

Henrik Berndt: +45 8818 1202 · hbe@bruun-rasmussen.dk

Kurt Guldborg: +45 8818 1203 · kg@bruun-rasmussen.dk

Mogens Hansen: +45 2127 2198 · mh@bruun-rasmussen.dk

Brian Lohmann: +45 8818 1213 · blo@bruun-rasmussen.dk