Millionhammerslag og museumskøb

Man kan roligt kalde årets sidste auktion for millionernes og museernes auktion! I alt blev det til 12 hammerslag i millionklassen og 13 museumskøb.

 

Vi har netop afsluttet auktionsåret i Bredgade med flere end 1400 katalognumre med kunst, design, antikviteter, smykker og armbåndsure. Auktionen varede to uger og resulterede i et flot samlet salg.

C.W. Eckersbergs københavnske genrescener

Auktionen blev vanen tro indledt af ældre kunst. Spændingen var stor, for her kom to værker af dansk malerkunsts fader, C.W. Eckersberg, under hammeren. Med en pris på 2,1 mio. kr. blev "Udsigt gennem en Dør til løbende Figurer" fra 1845 auktionens højeste hammerslag, mens kunstnerens andet værk ”En Storm” fra samme år gik for 1,6 mio. kr.

Modernismens frontfigurer

Blandt de mere moderne kunstværker satte vi flere gange rekorder, fx med salget af to emaljemalerier af Le Corbusier fra arkitekten Jørn Utzons kunstsamling, da de blev solgt for henholdsvis 2.05 mio. kr. og 1,9 mio. kr. De klassiske danske modernister havde også vind i sejlene, og Edvard Weies "Nereider og Tritoner" opnåede et flot hammerslag på 1,3 mio. kr.

Kunst fra Asien og Rusland

Det gik heller ikke stille for sig, da vi åbnede dørene for de særlige auktionsdage med fokus på kunst og antikviteter fra Fjernøsten og Ruslands zartid. Her satte en buddhafigur på sin lotustrone fra Kangxidynastiet kursen med et hammerslag på 1,8 mio. kr. I hælene kom fx Nicolai Ivanovich Liberichs forgyldte bronzeskulptur med en pris på 1,12 mio. kr., en russisk ikon fra 1600-tallet til 1,35 mio. kr. og to små kinesiske segl af fedtsten til 1,1 mio. kr.

Danmarks dyreste armbåndsur

Et af auktionens måske mest bemærkelsesværdige millionhammerslag var Rolex’ mest sjældne ur, det stjernebesatte ”Stelline” fra 1953, der med en pris på 1.175.000 kr. blev det hidtil dyreste ur solgt på dansk grund.

Museerne købte nye værker til samlingerne

Denne gang mødte de danske museer talstærkt op i auktionssalen. I alt resulterede auktionen i 13 museumskøb, og det var Statens Museum for Kunst, der købte C.W. Eckersbergs maleri “Udsigt gennem en Dør til løbende Figurer” og Edvard Weies “Nereider og Tritoner”. Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot tog hjem med fire værker i bagagen, 3 portrætter og H.A. Brendekildes skildring af kunstnerkollegaen og vennen L.A. Ring ved sit væltede staffeli.

For kunstmuseet Ordrupgaard gjaldt det L.A. Rings værk “Den gamle Kastanie ved Laagen” fra 1929, og på Randers Kunstmuseum kan man nu tilføje det fineste markmotiv fra 1887 af samme kunstner. Museum Amager købte Julius Exners morsomme skildring “Frierens Besøg” fra 1877. I den mere moderne afdeling vandt Øregaard Museum budkrigen over Jais Nielsens ”Dreng med Guldfisk” fra 1915, mens Gunnar Aagaard Andersens foldebillede fra 1976 går en fremtid i møde i samlingen på Sorø Kunstmuseum.

Se vores liste over museumskøb

Hos Bruun Rasmussen afsluttede vi således auktionsåret i Bredgade med manér og ønsker stort tillykke til alle dem, der erhvervede kunstværker, antikviteter og design på auktionen. Vi glæder os til at byde velkommen i auktionssalen igen til februar!