Den kviumske manege
Michael Kvium CIRKUS EUROPA
af kurator Dea Antonsen
En ener i nyere dansk kunsthistorie
Den danske billedkunstner Michael Kvium (f. 1955) er en ener i nyere dansk kunsthistorie. Kvium er kendt for sit bidende rå billedunivers med karikerede skabninger, der både bogstavelig talt og i overført betydning er klædt af. Kvium skildrer livets skyggeside, eller måske nærmere; bringer virkeligheden ud af skyggens skjul. Gennem portrætter af forvrængede og deforme menneskelignende skabninger, der befinder sig midt i absurde, groteske situationer eller udfører makabre handlinger, blotlægger Kvium livets absurditeter og eksistensens meningsløshed.
Kvium er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1979-85. Han slog igennem på kunstscenen i 1980'erne med sine film og performances, bl.a. som en del af performancegruppen Værst. Kvium har lavet scenografi til teater, udstillet verden over og modtaget store hæderspriser. Mest kendt er Kvium for sine karakteristiske figurative og performative malerier. Det tåbelige, det morbide, det komiske og det syge i den moderne vestlige kultur undersøges hos Kvium. Ofte balancerer de skildrede væsener, hvis lighed med kunstnerens eget udseende er svær at overse, på grænsen mellem det menneskelige og ikke-menneskelige. Det kan være langlemmede, bandagebundne skikkelser ramt af eksistentiel handlingslammelse og klaustrofobi i den konstante forhandling mellem individualisme og fælleskab, blinde skabninger ude af stand til at se og handle klart i en verden fyldt af kaos og tomhed, eller udefinerbare, mikrobelignende vækster i forbundne kredsløb, der er ved at mutere til noget uigenkendeligt andet.
Livet som et cirkus
Den 2. september 2017 åbnede ARKEN Museum for Moderne Kunst udstillingen CIRKUS EUROPA. Hertil har Kvium skabt en nyproduceret totalinstallation, hvor publikum inviteres på en sanselig, oplevelsesrig vandring gennem helt nye malerier, videoværker, installationer og skulpturer. Udstillingen danner én stor scene for en fortælling, der udvikler sig fra forførende gøgleri til foruroligende dystopi. Gennem teatralske iscenesættelser blotlægger Kvium i udstillingen livet som cirkus og gøgl – som et stort cirkusnummer. Den centrale fortællerfigur er cirkusartisten, der underholder og forfører med tricks og tryllerier. Kvium omtaler ofte sig selv og sin kunstnerrolle som gøgleren. Han er intenst opmærksom på kunsten som en parallelverden i forhold til virkeligheden. I cirkusset, som i kunstens rum, oplever vi klovnen eller dyret bag det tæmmede menneske. I CIRKUS EUROPA udfolder Kvium vores samtids begivenheder på et bagtæppe af cirkusstriber. Europa, det historiske centrum for hele den vestlige civilisation, er i rampelyset med evige nyhedsstrømme af krig, terror, klimaforandringer, flygtningekrise og andre katastrofer, der fylder sendefladerne og underholder os på lige fod med alverdens reality shows. Vi er midt i et cirkus - en sensationel forestilling om Europas kurs. I CIRKUS EUROPA er motivernes politiske aktualitet og Kviums samfundskritiske side mere eksplicit end nogensinde før.
I manegens spotlys
Kviums altid nøje iscenesatte univers vidner om stor opmærksomhed for publikums rolle. En grundtone i Kviums kunst er den absurde humor og den spidende ironi, som han skildrer livets dobbelthed med og bruger til at komme helt tæt på os. I CIRKUS EUROPA træder vi ind i udstillingen som et mageligt kunstpublikum, men hurtigt sættes vi i stævne af tragikomiske cirkusartister i teatralske installationer og performative situationer. De fanger vores blikke, optræder for os og kigger tilbage på os, nærmest som om de spørger os, om vi kan lide showet? Denne kontakt er essentiel hos Kvium, der ønsker at trække os med ind i manegen og starte en dialog med os. Han sætter spotlys på vigtige emner i vores tid, på os alle sammen og spørger, hvilken rolle vi hver især spiller i CIRKUS EUROPA?
Udstillingen har åbent indtil den 14. januar 2018. Læs mere på arken.dk.
Auktion og eftersyn
Netop nu kan du byde med på 21 værker af Michael Kvium – de endelige hammerslag falder tirsdag den 31. oktober kl. 20. Alle værker er udstillet på eftersyn i vores afdeling i enten København eller Aarhus – hvor fremgår af beskrivelsen af det pågældende værk her på bruun-rasmussen.dk. Se adresser og åbningstider.
Se og byd med på Kvium-værkerne
For yderligere information, kontakt venligst:
Kathrine Eriksen: 8818 1184 · ke@bruun-rasmussen.dk
Annemette Müller Fokdal: 8818 1196 · amf@bruun-rasmussen.dk