Jesper Bruun Rasmussen 75 år

”Første, anden, tredje! Solgt til fruen på bagerste række i salen”. Dansk auktionsbranches ”grand old man” Jesper Bruun Rasmussen fylder 75 år den 14. oktober.

Jesper Bruun Rasmussen.

Jesper i selskab med sin far Arne Bruun Rasmussen under en auktion i Bredgade i 1970'erne.

Alexa, Jesper, Birthe og Frederik Bruun Rasmussen i auktionssalen i Bredgade.

Den norske maler Edvard Munchs maleri fra Sydfrankrig "La Promenade des Anglais, Nice" (1891), som Jesper havde under hammeren i 2006 og solgte for 6,9 mio. kr.

Auktionshusets højeste hammerslag nogensinde! En Sjælden Ming meipingvase af porcelæn, solgt for 12 mio. kr. i 2016. 

5 billeder

 

Ejer af et hæderkronet auktionshus, kunstkender par excellence og auktionarius med publikumstække – Jesper har fulgt kunstmarkedet på nært hold i snart seks årtier og er en kendt skikkelse langt ud over Danmarks grænser. Sammen med sine to børn Alexa og Frederik står han i spidsen for et af Skandinaviens største og ældste auktionshuse, Bruun Rasmussen Kunstauktioner, hvor tradition og fornyelse går hånd i hånd.

Et liv i kunstens tjeneste

Arbejdet fylder det meste af Jespers liv. Han har sin daglige gang i hoveddomicilet i Købehavns Nordhavn og i de gamle auktionssale i Bredgade. Det, der stadig driver værket for ham, er detektivarbejdet, når han får en sjælden kunstgenstand i hånden og skal finde ud af, hvor den stammer fra, hvor gammel den er og måske allervigtigst – hvad den kan vurderes til. Jesper deler gerne ud af sin viden, og det er ofte ham, som virksomhedens eksperter rådfører sig hos. Gennem sit mangeårige virke i kunstlivet er han kommet tæt på auktionshusets kunder såvel som kunstnere, men også den danske og internationale museumsverden. Når Jesper ikke er beskæftiget med vurderinger og afholdelse af auktioner, rejser han verden rundt for at se udstillinger, deltage i kunstmesser og følge de store internationale auktionshuses virke.

Karrieren lå lige for

Jesper voksede op på Christianshavn som søn af Arne Bruun Rasmussen, der få år efter anden verdenskrig grundlagde auktionshuset i hjertet af København. Om eftermiddagen, når skoledagen på Østersøgade Skole var slut, slog Jesper et smut forbi Bredgade og fik sin obligatoriske kop varm chokolade, talte med de ansatte og hjalp til hist og her. Jesper ville oprindeligt have været møbelsnedker- eller arkitekt, men faren havde andre planer for sin søn:

Taget i betragtning af at Danmark dengang havde nogle af de snedkere og arkitekter, var det nok rigtig godt, at jeg ikke forsøgte at gøre mig gældende på de områder. Men jeg nåede da at lære en masse om træet som materiale, da jeg gik til sløjd efter skoletid”, fortæller Jesper.

At drive et auktionshus kræver internationalt udsyn, så i stedet for gymnasiet blev Jesper sendt på dannelsesrejser til England, Frankrig og USA, hvor han lærte sprog og fik indblik i kunstverdenen. Han arbejdede bl.a. hos Sotheby’s i London og Parke Bernett i New York, og under rejserne gik kunsten for alvor i blodet på ham. Som 18-årig vendte Jesper hjem til Danmark og kom i lære i sin fars auktionshus.

Fra lokalt til internationalt auktionshus

Der er sket meget, siden Jesper arvede elfenbenshammeren og auktionshuset af sin far i 1985. Dengang beskæftigede virksomheden få ansatte og solgte kun ældre malerier og antikviteter, hovedsagligt til danske kunder. Kernen i virksomheden er stadig de traditionelle auktioner i Bredgade, men de blev i 2004 suppleret med daglige netauktioner:

Vores netauktioner har vist sig at være en forretningsmæssigt særdeles god satsning. Vores dygtige IT-afdeling udvikler hele tiden denne platform, og vi får ofte henvendelser fra udenlandske auktionshuse, der søger råd og vejledning om at drive netauktioner. Det kan vi da kun være stolte af!”, udtaler Jesper.

Flere end 100.000 kunstværker, designklassikere, antikviteter, smykker og armbåndsure kommer hvert år under hammeren på de to typer auktioner og bliver solgt til kunder i hele verden. I dag beskæftiger virksomheden omkring 135 medarbejdere og har repræsentanter rundt omkring i Europa, USA og Fjernøsten.

Genkendt hos bageren

Ingen tvivl om, at Bruun Rasmussen Kunstauktioner engang var forbeholdt de få, men i kraft af netauktionerne og deres mere prisvenlige kunstgenstande henvender auktionshuset sig i dag til et langt bredere publikum. Noget andet, der har pustet liv i den udvikling, er Jespers deltagelse i forskellige tv-programmer. Det gælder fx ”Kunstquizzen” på DR, men særligt den populære tv-serie ”Auktionshuset”, der har kørt på landsdækkende tv i flere år, har gjort Jesper til folkeeje. Det er ikke længere kun samfundets elite, der kender connoisseuren fra auktionshuset – i dag bliver Jesper genkendt på gaden og hos bageren søndag morgen, hvor folk ofte stopper ham for at sludre.

Jesper som skuespiller

Men det er ikke kun på tv, at Jesper har gjort sin entré. I 1985 mødte han tilfældigt filminstruktøren Henning Carlsen fra Nordisk Film og den amerikanske skuespiller Donald Sutherland i lufthavnen. De fortalte, at de var i København for at optage filmen ”Oviri” om den franske kunstner Paul Gauguin. Mødet endte med, at filmens auktionsscene, hvor kunstnerens malerier skulle sælges for at finansiere hans anden rejse til Tahiti, blev optaget i auktionslokalerne i Bredgade – med Jesper i rollen som auktionarius. Filmen blev vist i 1986 på filmfestivalen i Venedig:

Det var en morsom oplevelse at være med i filmen. Auktionssalen blev dekoreret med store reproduktioner af alle Gauguins farverige Tahiti-billeder, der i dag befinder sig på førende internationale museer og i private kunstsamlinger. Op og ned ad Bredgade kørte hestedroscher, og jeg selv blev sminket til ukendelighed og iført overskæg og jaket. Filmen tog udgangspunkt i en periode i Gauguins liv i første halvdel af 1890’erne, hvor han var kommet tilbage til Europa fra et ophold på Tahiti. Hans værker faldt ikke i datidens smag, og derfor var der i auktionsscenen kun ganske få, der bød på værkerne. Historisk set har det ofte været sådan – hver tid fostrer sine store kunstnere, der først langt senere bliver anerkendt. Det gælder om at kende sin besøgelsestid, når man samler på kunst”, uddyber Jesper.

Uforglemmelige hammerslag

Jesper har en hukommelse som de få – han kan huske et utal af de tusindevis af kunstgenstande, som han har haft under hammeren gennem årene. Blandt de mest bemærkelsesværdige af hans hammerslag er et maleri fra Sydfrankrig af den norske maler Edvard Munch, som han solgte for 6,9 mio. kr. tilbage i 2006 for ikke at tale om den kinesiske mingvase, der med et hammerslag på 12 mio. kr. i 2016, blev det højeste i auktionshusets historie. For Jesper er hver auktion som at åbne en ny skattekiste, og han bliver til stadighed fascineret af motiverne, håndværket og historierne bag kunstgenstandene.

At tale i anekdoter

Jesper holder af at fortælle anekdoter fra sit lange virke i kunstverdenen. En af dem handler om dengang, han som helt ung var ved at klargøre et eftersyn i Bredgade og hængte et abstrakt maleri op på væggen. En herre bag ham sagde ”Det hænger på hovedet”, og Jesper, der nu nok mente at have mest forstand på den sag, kvitterede med et spørgsmål om, hvor herren vidste det fra. ”Det er mig, der er kunstneren”, svarede cobramaleren Asger Jorn.

Og helt privat …

Privat bor Jesper i Taarbæk sammen med hustruen Birthe, som han har været gift med siden 1970. Ud over børnene Alexa og Frederik er der nu kommet tre børnebørn til familien Bruun Rasmussen.

Reception i Bredgade

Jespers 75-års fødselsdag markeres torsdag den 23. november under åbningen af eftersynet i Bredgade 33 i København forud for den internationale juleauktion.