Året, der gik

Jesper Bruun Rasmussen ser tilbage på en række af de hammerslag og begivenheder, der kom til at tegne auktionsåret 2015. 

Le Corbusier: "Les dés sont jetés", d'apres le carton de le Corbusier. Indvævet signatur Le Corbusier-60. Gobelin. Hammerslag: 2,1 mio. kr. 

Mangearmet figur af delvist forgyldt og patineret bronze. Kina, Qianlong 1736-1795. H. 16,5 cm. Hammerslag: 1,8 mio. kr. 

Per Kirkeby: Uden titel. Sign. på bagsiden Per Kirkeby Læsø 1995. Olie på lærred. 200 x 220 cm. Hammerslag: 1,6 mio. kr. 

Martinus Rørbye: "Vindenes Taarn". Sign. M. Rørbye 1839. Olie på lærred. 60 x 80 cm. Hammerslag: 1,65 mio. kr. 

Vores udstilling i Paris i efteråret i auktionssammenslutningen Drouots lokaler i hjertet af Paris. 

5 billeder

 

Et tilbageblik for mig vil selvsagt altid være et kig på nogle af de mest bemærkelsesværdige kunstgenstande, hammerslag og begivenheder, som vi oplevede i løbet af året.

 

Moderne kunst for millioner

Noget af det, som jeg vil komme til at huske 2015 for, er med garanti de mange millionhammerslag. Det blev til 15 i alt, og årets ultimative højdespringer blev solgt i september og lød på 4,5 mio. kr. for et maleri af ”The Painter of Black”, Frankrigs største nulevende kunstner Pierre Soulages. Med årets andet højeste hammerslag på 2,1 mio. sluttede vi cirklen for en stor gobelin af Le Corbusier. Den har været ejet af arkitekten Jørn Utzon, og køberen var operahuset i Sydney, hvor værket fra februar 2016 vil være udstillet i “The Western Foyer”. På det netop afsluttede salg i Bredgade slog vi en verdensrekord på auktionsmarkedet med et monumentalt maleri af Per Kirkeby, da hammeren faldt ved 1,6 mio. kr. På samme auktion solgte vi Pablo Picassos gigantiske keramikvase ”Tripode”, der er dekoreret med ansigtet af kunstnerens muse Francoise Gilot. Den opnåede et hammerslag på 1,1 mio. kr. 

 

Ældre kunst og antikviteter under hammeren

Inden for disse felter blev der også slået flere millionhammerslag i løbet af året. En bronzebuddha på 16,5 cm fandt vej til auktionen med en vurdering på 300.000-400.000 kr. Den blev bestilt af Kejser Qianlong 1735-95 til enten et tempel i Den Forbudte By eller Sommerpaladset og endte med at ramme et tårnhøjt hammerslag på 1,8 mio. kr. Dronning Anna Sophies kabinetskab fra Clausholm Slot blev solgt for 1,5 mio. kr., mens et skagensmaleri af Laurits Tuxen med kunstnerens døtre Yvonne og Nina i selskab med Vibeke Krøyer opnåede et rekordhammerslag på 1,8 mio. kr. Vi afsluttede året med en storstilet guldalderauktion, og også her blev der slået millionhammerslag i form af Martinus Rørbyes fine motiv med Vindenes Tårn i Athen til 1,65 mio. kr. og et stort marinemaleri med fregatten ”Nymfen” af C.W. Eckersberg til 1,5 mio. kr. 

 

Danmarks dyreste mønt

Et af årets mest spektakulære hammerslag var imidlertid noget så undseeligt som en mønt – en dobbelt speciedaler fra 1658, der er slået i Norge under den danske Kong Frederik III. Forud for auktionen blev den indleveret af en privatperson, der arvede mønten i 1982 af et familiemedlem med norske rødder. Siden da havde den ligget gemt i en kasse sammen med andre arvestykker. Manden tvivlede på, at indholdet i kassen havde nogen værdi, men tog alligevel turen til vores afdeling i Aarhus. I vurderingsreceptionen var personalet ved at tabe både næse og mund ved synet af mønten, der ikke hidtil er registreret og menes at være tiltænkt kongens kunstkammer i København. Mønten endte med at blive solgt på auktion i november til en norsk samler for et hammerslag på 1,15 mio. kr. og blev dermed Danmarks hidtil dyrest solgte mønt. 

 

Internationalt udsyn

Som et anerkendt internationalt auktionshus kommer en større og større del af vores kunder i dag fra udlandet, og selvom vi fortsat ønsker at være forankret i Danmark, er vi nødt til konstant at have øjnene rettet mod nye markeder. Derfor gør vi et stort arbejde for at promovere vores auktionshus i udlandet, og i år har vi afholdt udstillinger og events i New York, London og Paris samt besøgt adskillige messer som International Antiques Fair i Hongkong, Tefaf i Maastricht og Design Classic i Düsseldorf.  

 

Et nyt auktionsår venter

2015 har således været domineret af exceptionelle kunstgenstande, millionhammerslag, auktionsrekorder og en flot omsætning. Men selvom året er forløbet over al forventning, er der ikke tid til at hvile på laurbærerne. Det nye år venter lige om hjørnet, og den 1. marts afholder vi årets første internationale auktion i Bredgade, hvor vi bl.a. sætter fokus på et af de største navne i dansk kunsthistorie, nemlig Vilhelm Hammershøi. Vi har allerede fået indleveret et stort interiør med en rygvendt kvinde, et af hans sjældne landskaber fra Gentofte og et portræt af kunstnerens hustru Ida.

 

Rigtig glædelig jul, godt nytår og på gensyn i 2016!

Jesper Bruun Rasmussen 

 

Se filmen med årets flotte hammerslag